Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 06. 2013. 18:36   >>  18:36 1

BRISEL

Završena prva faza pregovora o pristupanju EU

Zatvaranjem bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje 31, koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku, završena je prva faza pregovora o pristupanju EU, koja se odnosi na analitički pregled 33 pregovarača poglavlja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

U Briselu je danas održan bilateralni analitički pregled pravne tekovine za 31. pregovaračko poglavlje koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

"Na sastanku je učestvovalo 18 članova radne grupe koji su predstavnicima Evropske komisije, kroz dvanaest prezentacija, predstavili stepen usaglašenosti domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima u oblasti bezbjednosnog i odbrambenog sektora, vanjske politike, regionalne saradnje sa zemljama regiona i šire,  kao i saradnju s međunarodnim organizacijam, posebno s Ujedinjenim nacijama, Savjetom Evrope i OEBS-om", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici Evropske službe za vanjske poslove informisani su o aktivnostima i učešću Crne Gore u mirovnim misijama EU u svijetu, o sistemu kontrole naoružanja, nivou zaštite tajnih podataka, usklađenosti Crne Gore na polju evropske bezbjednosne i odbrambene politike, o saradnji s NATO-om i aktivnostima Crne Gore u borbi protiv terorizma i sprječavanju sukoba.

"Predstavnici EK su konstatovali da je crnogorsko zakonodavstvo u značajnoj mjeri usklađeno s pravnom tekovinom EU i izrazili zadovoljstvo kvalitetom pripremljenih prezentacija", istakli su u Ministarstvu.

Na sastanku u Briselu, zaključeno je da će usklađivanje s propisima Evropske unije u predmetnim oblastima, vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, sistem kontrole naoružanja, zaštita tajnih podataka, borba protiv terorizma i sprječavanje sukoba, stvoriti okvire za potpuno uključivanje Crne Gore u oblast vanjske i bezbjednosne politike, kao i odbrambenog sistema EU, u cilju promocije zajedničkih vrijednosti Unije, jačanja međunarodne bezbjednosti i očuvanja mira.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније