Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2017. 17:22 >> 16:54
1

PENSOVA POSJETA

Krivokapić: Podsticaj progresivnim snagama

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) Ranko Krivokapić uvjeren je da će prisustvo potpredsjednika SAD Majka Pensa biti podsticaj progresivnim snagama u Crnoj Gori da uz razumijevanje saveznika odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja ekonomsko-socijalne i političke krize u Crnoj Gori.

Pens je danas, iako to nije bilo najavljeno, razgovarao sa liderima građanske opozicije.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz SDP-a, zahvalio potpredsjedniku SAD na ključnoj podršci koju su SAD pružale Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u NATO, čime je potvrđeno i ojačano strateško prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje.

"NATO je optimalan bezbjednosni okvir koji zajedno sa EU mora ostati primarni vrjednosni izbor zemalja regiona jer jedino u takvom okruženju je moguće obezbijediti mir i stabilnost, demokratske reforme i socio - ekonomsku obnovu regiona Zapadnog Balkana", naveo je Krivokapić.

On je rekao da se Pensu obraća u ime onih slobodnih i hrabrih građana Crne Gore koji su se skoro tri decenije žrtvovali da bi Crna Gora bila dio evroatlantske porodice, da bi ova država pripadala građanima a ne uskoj oligarhiji.

Krivokapić je, kako se navodi, naglasio da odsustvo pune vladavine prava i jakih i nezavisnih institucija, kao i koncept partijske a ne države svih građana, zakonomjerno vodi destabilizaciji zemalja regiona.

"Na taj način se stvara idealno tlo za upliv uticaja nedemokratskih i koruptivnih sistema, kojima je u Crnoj Gori proteklih decenija, nažalost, svjesno otvaran prostor snažnog političko-ekonomskog širenja", saopšteno je iz SDP-a.

Krivokapić je naveo da je Crna Gora od dobijanja poziva za NATO ušla u negativan trend urušavanja institucija i političkog sistema koji je kontaminiran političkom korupcijom.

"Država je opterećena rastućom autokratijom, jednopartijskom logikom gdje je partija jača od zakona i ustavnih institucija i političkom praksom koja je usmjerena na proizvodnju stalnih društvenih tenzija i konflikata, što je u punom nesaglasju sa demokratskim vrjednosnim sistemom NATO i EU", rekao je Krivokapić.

On je dodao da se ušlo u fazu fasadne demokratije koja je kooperativna u strateškim orijentacijama a izložena svim oblicima korupcije koje su i strateška prijetnja samoj Alijansi.

Krivokapić je iskazao uvjerenje da će i prisustvo Potpredsjednika Pensa biti podsticaj progresivnim snagama u Crnoj Gori da uz razumijevanje saveznika odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja ekonomsko-socijalne i političke krize u Crnoj Gori, kao nužnog preduslova očuvanja dostignutog i pouzdanog ispunjavanja savezničkih obaveza u Alijansi.

"Demokratije nema bez slobodnih izbora i promjenjivosti vlasti", zaključio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније