Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2017. 15:33   >>  15:06 12

DOBRI ODNOSI

Marković s liderima regiona

Predsjednik Vlade Duško Marković sastao se danas u Podgorici na marginama Samita Jadranske povelje sa liderima država učesnica Samita.

Zajednička ocjena na svim sastancima je da je odlične odnose naše zemlje i svake od država regiona moguće unapređivati posebno na ekonomskom planu, saopšteno je iz Vlade

Zajednička sjednica Vlada Crne Gore i Srbije

Marković i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazili su zadovoljstvo kvalitetom odnosa dviju država.

"Izražena je obostrana saglasnost o tome da bi tokom narednih nekoliko mjeseci trebalo održati zajedničku sjednicu dviju vlada bilo u Podgorici ili u Beogradu", saopšteno je iz Vlade.

Predsjednica Vlade Srbije je pozdravila napredak Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i istakla da uspješan put jedne države ka EU doprinosi približavanju cijelog regiona istom cilju.

Ona je ukazala na činjenicu da postoji obostrani interes za realizaciju zajedničkih projekata, prije svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, pa je sa Markovićem razgovarala o obnovi željezničke pruge Beograd - Bar, izgradnji auto-puta Beograd - Bar i drugim projektima.

"Predsjednik Marković je informisao premijerku Brnabić o odlčnom napretku gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare i izrazio zadovoljstvo činjenicom da se i u Srbiji radi na kvalitetnom putnom povezivanju sa Crnom Gorom", kazali su iz Vlade.

Brnabić je saopštila Markoviću da će se nakon sadašnjeg prioriteta Srbija odmah fokusirati na pravac ka Crnoj Gori.

Jedna od zajedničkih tema bila je i saradnja u oblasti turizma, informacionih tehonologija i poljoprivrede, a otvoreno je i pitanje proširenja kapaciteta putnog graničnog prelaza na dionici Bijelo Polje – Prijepolje.

Zajednička valorizacija Skadarskog jezera

Na sastanku Markovića sa premijerom Albanije Edijem Ramom istaknuta je mogućnost rada na zajedničkoj valorizaciji resursa Skadarskog jezera.

"Premijera Ramu posebno se zanimalo za stanje u pograničnom dijelu Crne Gore. Marković je u vezi sa tim istakao odličnu saradnju Vlade sa strankama koje okupljaju Albance u Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Marković i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić saglasili su se da je članstvo naše zemlje u NATO-u dobro za cio region.

"Istovjetnu ocjenu iznio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Premijeri Zvizdić i Plenković posebno su istakli važnost članstva Crne Gore u NATO-u", piše u saopštenju.

Crnogorski premijer čestitao je kolegi iz Makedonije Zoranu Zaevu na izbornoj pobjedi i formiranju Vlade, rekavši da naša zemlja snažno podržava nastavak procesa evropskih i evroatlantskih integracija Makedonije.

Zaev se zahvalio Crnoj Gori na organizaciju Samita Jadranske povelje i čestitao Crnij Gori na članstvu u NATO-u.

"Radujemo se svakom Vašem uspjehu", rekao je premijer Makedonije.

Predsjednik Kosova Hašim Tači, na sastanku sa Markovićem, istakao je da između dviju susjednih i prijateljskih država nema otvorenih pitanja i ocijenio da se odnosi razvijaju kvalitetno i na korist građana i Crne Gore i Kosova.

"Marković i Tači posebno su istakli prijateljstvo i partnerstvo u teškim situacijama u prošlosti ističući da je to zalog za dobre i sadržajne sadašnje i buduće odnose", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније