Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Igor PEJOVIĆ ]

02. 08. 2017. 10:07 >> 14:19
25

PENS PORUČIO

Svi NATO saveznici podjednako značajni

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majk Pens, kazao je da su svi saveznici NATO-a podjednako značajni, te da u alijansi smatraju da nemaju male saveznike.

 

Pens je, nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, na pres konferenciji u Vili Gorica rekao da je velika čast biti danas u Crnoj Gori, i zajednički proslaviti uspjeh naše zemlje u pristupanju NATO savezu.

Drugi čovjek SAD-a je rekao i da je crnogorski prijem u NATO "istorijski uspjeh samo deset godina nakon vaše nezavisnosti".

"I mi vam čestitamo na tom velikom uspjehu. U NATO-u postoje male i velike zemlje, ali mi smatramo da nemamo male saveznike. Svi naši saveznici su podjednako značajni, i cijenimo vaš doprinos NATO-u", rekao je Pens, koji je poručio i da je budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu.

Sudbinu vezali za NATO vrijednosti

Premijer Marković, u obraćanju javnosti nakon razgovora s Pensom, rekao je da je "današnji dan potvrda da se naporan i posvećen rad isplate", te da je Crna Gora primjer za to.

On je rekao da današnji dan predstavlja i potvrdu da snovi postaju stvarnost.

"Našu sudbinu smo vezali za vrijednosti koje promoviše i brani NATO savez. Današnji dan je potvrda da u međunarodnoj zajednici ne postoje veliki i mali, jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne kad je riječ o pripadnosti idealima", rekao je Marković, zahvaljujući se Pensom što je to potvrdio svojim dolaskom u Crnu Goru.

Marković je uvjeren da će "naši razgovori dodatno osnažiti odlučnost da obogatimo našu saradnju, prije svega na ekonomskom planu".

Ranije danas, tokom susreta, Marković i Pens su ocijenili da su crnogorsko-američki odnosi strateški, partnerski i prijateljski, da se razvijaju na dobrobit dviju država i dvaju naroda i da je u obostranom interesu produbljivanje saradnje na ekonomskom planu.

Crnogorski premijer i američki potpredsjednik su istakli da je Crna Gora "stratreški okrenuta Zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti i da u nastavku tog puta računa na punu podršku SAD, da tu podršku ima i da će biti uložen trud da ta podrška u neposrednoj budućnosti otjelotvorena i na ekonomskom planu".

"Premijer Marković se još jednom zahvalio potpredsjedniku Pensu na posjeti rekavši da je današnji dan istorijski za Crnu Goru i da će ga pamtiti generacije. Predsjednik Vlade Crne Gore zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama i na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori rekavši da su svi naši uspjesi i dobri rezultati istovremeno i američki uspjesi. Premijer je istakao činjenicu da su SAD vjerovale u Crnu Goru i u naše kapacitete i dodao da Crna Gora to ne zaboravlja", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka.

                          

Sagovornici su, kad je riječ o ekonomiji, postigli punu saglasnost o potrebi snažnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori.

"Predsjednik Marković je tom prilikom istakao naš interes da, uz investicije iz SAD, prije svega unapređujemo preduzetnička i upravljačka znanja i rekao da će lično biti na raspolaganju svakom američkom investitoru kako se on ne bi izgubio u šumi naše administracije koja još uvijek sazrijeva. Potpredsjednik Pens je najavio i lični angažman na tome da renomirani američki investitori dođu u Crnu Goru kao i da našu zemlju prvom prilikom posjeti američki ministar trgovine Vilbur Ros, i sam instaknuti investitor. Potpredsjednik SAD je, u kontekstu stvaranja još povoljnije klime za investitore rekao da u potpunosti podržava napore Vlade na unapređenju vladavine prava i funkcionisanja pravne države", navodi se u saopštenju.

Pens je, govoreći o našoj zemlji, ocijenio da su pred Crnom Gorom velike mogućnosti.

"Podržavamo vas jer vjerujemo da Crna Gora ima sjajnu budućnost", rekao je potpredsjednik posebno ističući ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

Crna Gora, kazao je, može da bude primjer na Zapadnom Balkanu.

"Vi ste primjer zdrave demokratije i zdrave privrede koja treba da bude uzor regionu", rekao je Pens.

Marković je informišući potpredsjednika SAD o političkoj situaciji u našoj zemlji ponovio spremnost da otvori dijalog sa dijelom opozicije, što je potpredsjednik SAD podržao ocijenivši da opozicione stranke treba da se vrate u parlament.

"Potpredsjednik Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku Sjedinjenih Država u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016. Potpredsjednik SAD Majk Pens zahvalio se na kraju razgovora još jednom premijeru Markoviću i građanima Crne Gore na toplom dočeku rekavši da je o tome u telefonskom razgovoru sinoć lično informisao predsjednika SAD Donalda Trampa. Istovremeno je potpredsjednik Pens prenio i lične pozdrave predsjednika Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona predsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je uzvratio pozdrave", zaključuje se u saopštenju.

I. PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније