Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

01. 08. 2017. 14:32   >>  14:04 6

BOŠKOVIĆ ODGOVORIO

Prestanak službe vojnicima ne utiče na VCG

Prestanak službe vojnicima neće imati uticaja na sistem komande, Vojsku Crne Gore (VCG) i državu, a nijednom zakonskom odredbom nije propisana obaveza zaključenja ugovora po automatizmu, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković u odgovoru crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću.


Vujanović je, nakon pisma koje mu je predsjednik Sindikata VCG, Nenad Čobeljić, uputio povodom prestanka službe vojnicima u VCG po ugovoru, zatražio odgovor i izjašnjenje Ministarstva, koje je dobio u ponedjeljak, a danas proslijedio Čobeljiću.

Vujanović je u odgovoru Čobeljiću ocijenio da, imajući u vidu obim odgovora i izjašnjenje ministra, nema potrebe za bilo kakvim komentarom.

Bošković je u odgovoru Vujanoviću pojasnio da se radi o 22 vojnika po ugovoru kojima jednogodišnji ugovor o službi u VCG ističe tokom septembra i za koje je u skladu sa zakonom pokrenut postupak za prestanak službe zbog isteka ugovorenog roka.

Ministar pojašnjava da zaključivanje ugovora o službi u VCG na period od godinu predstavlja vid probnog rada, čiji je cilj sagledavanje svih svojstava i osobina tih lica i izbor najkvalitetnijeg vojnika po ugovoru za zaključivanje narednih ugovora i koji će na osnovu tog dužeg perioda provjeravanja biti najkvalitetnija baza za regrutovanje podoficirskog ili oficirskog kadra.

"Pokretanju postupka za prestanak službe u Vojsci ovim licima prethodila je detaljna analiza potreba, na osnovu čega je Ministarstvo odbrane zaključilo da potrebe službe, odnosno Vojske, ne zahtijevaju da se tim licima zaključi novi ugovor o službi u Vojsci na period od tri godine, u smislu člana 35 stav 2 Zakona o VCG", naveo je Bošković.

Osim toga, dodao je, nijednom zakonskom odredbom nije propisana obaveza zaključenja ugovora po automatizmu, već se u svakom konkretnom slučaju cijeni kvalitet kadra i potrebe službe.

"Što se tiče posljedica prestanka službe ovim vojnicima po ugovoru, osim po njih same, procijenili smo da to neće imati uticaja na sistem komandovanja, odnosno Ministarstvo odbrane i VCG, a time i na Crnu Goru“, kaže se u izjašnjenju Boškovića.

On je naveo da, s obzirom na to da su ispunjeni Zakonom o VCG propisani uslovi za prestanak službe u Vojsci tim osobama, „ne može se govoriti ni o šteti u moralnom i materijalnom smislu, već o planiranom procesu priliva i odliva kadra, u skladu sa strateškim dokumentima“.

Čobeljić je danas zahvalio Vujanoviću na brzoj i profesionalnoj reakciji na njihov zahtjev da se ispitaju činjenice i preduzmu mjere u slučaju prestanka profesionalne vojne službe vojnike po ugovoru, ocijenivši da je Bošković „svjesno i smišljeno zaobišao suštinske odgovore i činjenice, što nije smio da uradi, bar ne prema predsjedniku Crne Gore i predsjedniku Savjeta za odbranu i bezbjednost“.

Prema riječima Čobeljića, Bošković nije dostavio nijedan akt ili dokaz uz odgovore koje je dao. „Ovo su dodatni dokazi da se radi o samovolji i zloupotrebi pozicije ministra odbrane“.

"Očigledno je da Bošković u svojoj „informaciji“ nije naveo ni jedan jasan razlog odluke da se vojnicima prekine profesionalna vojna služba, već naprotiv pokazao da objektivni razlozi za to ne postoje“, naveo je Čobeljić.

Zbog toga, on insistira da Vujanović hitno sazove sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj bi se razmotrile „štete nanesene navedenim postupanjem ministra Boškovića i preduzele adekvatne i hitne mjere radi sanacije istih“.

"Takođe, da se omogući da ovi vojnici nastave sa službom u Vojsci u skladu sa predlozima njihovih pretpostavljenih starješina“, naveo je Čobeljić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније