Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2017. 13:31 >> 13:41
6

KOMERSANT O PENSU

Znak povratka SAD na Balkan

Posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori označava povratak SAD na Balkan, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da od trenutka uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje 1905. godine, nije bilo posjete Crnoj Gori na tako visokom nivou iz Vašingtona.

Komersant piše da je Pens jedna od ključnih figura u administraciji predsjednika Donalda Trampa, te da zapadni diplomatski izvori u Podgorici tvrde da posjetom Pensa SAD demonstriraju povratak na Balkan, odakle su posljednjih godina "faktički same otišle".

Dnevnik navodi i da je označen i pravac povratka SAD na Balkan - kroz širenje Alijanse, a Crna Gora je izabrana za posjetu kao najnovija članica.

Ovu tezu potvrđuje i izjava izaslanika Stejt Dipartmenta za Balkan Hojt Brajana Jia.

"Mi preduzimamo korake za jačanje zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv negativnog uticaja Rusije ili bilo koje druge države. Mi želimo da budemo sigurni da će Rusija i bilo koji drugi akter teško uticati na spoljnu i unutrašnju politiku na Balkanu ", rekao je Ji u intervjuu za "Glas Amerike".

Komersant najavljuje da će Pens učestvovati na američko-jadranskom samitu u Podgorici 2. avgusta, čiji je organizator pored Podgorice i Makedonija, koja namjerava da u]e u Alijansu.

Kao posmatrač na samitu će učestvovati i Srbija.

"Srbija zvanično nije sebi postavila za cilj ulazak u NATO i deklariše svoju vojnu neutralnost. Nivo saradnje Beograda i NATO, me]utim, mnogostruko je veći nego saradnja Beograda i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), koju predvodi Rusija", piše list.

Komersant piše da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom nedavne posjete SAD postavljeno pitanje na čijoj je strani Beograd u svjetlu sukoba Zapada i Rusije.

"Pens će vjerovatno htjeti da čuje od srpskog predsjednika nova objašnjenja i na samitu u Podgorici", zaključuje list.

Pens sjutra stiže u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori. Kako je planirano, američki potpredsjednik će se u sastati sa premijerom Duškom markovićem i predsjednikom države Filipom Vujanovićem.

Tokom njegove posjete biće preduzete velike mjere bezbjednosti, a delegaciju SAD-a činiće nekoliko stotina članova.

Supruga američkog potpredsjednika, Karen, druga dama SAD-a, tokom boravka u Podgorici će obići jednog pčelara, a zatim i Skadarsko jezero.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније