Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

29. 07. 2017. 08:15   >>  07:48 9

PROFESOR BOŽOVIĆ

Kod nekih političara opstaje ratnički duh

Crnogorski parlament je dokaz da stvari ne samo da mogu da stagniraju, nego da mogu i da regresiraju, a tome su krive naše naravi i ludački balkanski temperamenti, ocijenio je sociolog Ratko Božović.

 

On je, komentaripući dešavanja u Skupštini Crne Gore, te sve češće incidentne situacije koje obiluju uvredama i teškim riječima, rekao da kod pojedinih političara i dalje opstaje ratnički duh.

"U pojedinima i dalje opstaje još taj ratnički duh, jer čim se oni drugi shvate kao neistomišljenici i protivnici, onda ih morate ubiti, a pošto ne možete drugačije onda hoćete da ih ubijete riječima. Možda je to zov nekih arhetipskih struktura u nama koji je bio potisnut, a sada se oslobađa na najpogrešnijem mjestu za to, u parlamentu", rekao je Božović za Vikend novine.

Dodaje da danas u politici prevelika mržnja potiskuje komunikaciju koja bi trebalo da bude osnov parlamentarnog života.

"Političari danas nemaju sposobnost da čuju jedni druge, pa onda imamo problem da je ta komunikacija i previše ostrašćena, previše iracionalna i previše u ratobornom, militantnom i isključivom duhu", objašnjava Božović.

Kaže da tamo gdje vladaju ekstremna ponašanja, nastaje patološko društvo.

"Nema ničega ako ulazimo u bilo koju komunikaciju sa mržnjom. Sve se može reći tiho ako imate argumente, ali tamo gdje je buka i bijes niko se ne čuje", ističe on.

Današnji mladi političari su, kaže, svjesni da se niko u politici nije proslavio velikom tolerancijom niti gospodskim gestom.

"Gaziti kroz balkansko blato, a ne uprljati svoje tijelo jednostavno nije moguće", kaže Božović, dodajući da u Crnoj Gori ne postoji atmosfera stvorena za tolerantnu komunikaciju.

"Crnogorski parlament je dokaz da stvari ne samo da mogu da stagniraju, nego da mogu i da regresiraju. Ko je kriv? Krive su naše naravi, naš ludački balkanski temperamenti – ko će kome zavrnuti šiju, ko će koga poniziti. Naša priča nije od etike i estetike. Ta dva elementa u našoj priči nisu prisutna, i zato je crnogorska politička scena postala rijaliti u kojem se ruši svaki bonton", zaključio je Božović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније