Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 07. 2017. 08:35 >> 08:07
3

KAO NATO ČLANICA

Posvećeni saradnji u domenu odbrane

Crna Gora, kao punopravna NATO članica, posvećena je sveobuhvatnom jačanju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa saveznicima, tako i sa partnerskim zemljama, saopštila je Delegacija Ministarstva odbrane, tokom radne posjete kolegama u Austriji.

 

U radnoj posjeti bili su državni sekretar Slobodan Filipović i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović.

Istakli su da je bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Austrije veoma sadržajna i kvalitetna, te su naglasili da Ministarstvo odbrane i sporta Austrije predstavlja jednog od najznačajnijih evropskih partnera Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, posebno u oblasti obuke planinskih jedinica dvije vojske.

"Potvrdu odlične saradnje predstavlja i podrška koju austrijska strana pruža zaposlenima u odbrambenom sektoru, kroz organizaciju kurseva njemačkog jezika. Generalni direktor Ivanović predstavio je osnove saradnje dva ministarstva za budući period, a koja će biti ozvaničena potpisivanjem Plana bilateralne saradnje za 2018. godinu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Direktor Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane i sporta Austrije, general-major Johan Frank, iskoristio je priliku da Ministarstvu odbrane Crne Gore čestita na punopravnom članstvu u NATO, te istakao zadovoljstvo intenziviranom saradnjom.

"General-major Frank je istakao da će austrijska strana nastaviti da podržava unapređivanje cjelokupnog odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke obuke i vježbe. S tim vezi, Frank je naglasio da je nedavno održana vježba 'Common Challenge 2017', na kojoj su zajednički učestvovali pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Austrije i Makedonije, ocijenjena izuzetno uspješnom, uz uvjerenje da će se saradnja u ovom domenu nastaviti", navodi se u saopštenju.

Filipović i Ivanović su se sastali i sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general-potpukovnikom Bernardom Bairom, te razgovarali o konkretnim mogućnostima za unapređenje vojno-vojne saradnje.

Sagovornici su razgovarali i o bezbjednosnim prilikama u Evropi i regionu Zapadnog Balkana, ocijenivši da se samo kroz zajednički angažman savezničkih i partnerskih zemalja može adekvatno odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove.

Crnogorska delegacija je u okviru bilateralnih konsultacija sa predstavnicima Ministarstva odbrane i sporta Austrije posjetila i Vojno-istorijski muzej u Beču, te diskutovala o uspostavljanju saradnje između dva ministarstva i u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније