Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

26. 07. 2016. 16:41 >> 18:07

LPCG PORUČUJE

Obnova spomenika istorijska pravda

Liberalna partija (LP) pozvala je sve stanovnike Podgorice i liberale da prisustvuju otvaranju obnovljenog spomenika Mirka Petrovića i, kako je saopšteno, doprinesu ispravljanju istorijskih nepravdi nanešenih Crnoj Gori i Crnogorcima u toku prve 20-og vijeka.

LP je pozvala sve da svojim prisustvom, kako su rekli, odaju počast svim onima koji su svoj život priložili u slavu Crne Gore.

Ta partija pozvala je da se, kako je saopštili, prestane sa politikanstvom i neprimjerenim napadima na lik i djelo velikog vojvode Mirka Petrovića, oslobodioca i jednog od utemeljivača moderne Podgorice i Crne Gore.

"Spomenik Petroviću vraćamo tamo gdje je stajao 32 godine dok nije vandalski i anticivilizacijski srušen 6. januara 1919. godine od onih kojima je smetala Crna Gora, kao što danas smeta ovim drugim koji se protivljenjem spomeniku protive Crnoj Gori. Protive se obnovi spomenika jer je on simbol crnogorske državnosti - one od prije 1918. godine i ove obnovljene 2006. godine“, naveo je u saopštenju odbornik LP u Skupštini Glavnog grada, Jovan Rabrenović.

Kako je rekao, podgorički liberali kao inicijatori i začetnici ideje o obnovi spomenika-obeliska velikom vojvodi osjećaju obavezu da podsjete javnost Crne Gore na značaj koji Petrović kao vojvoda, diplomata, pjesnik, brat knjaza Danila, a otac kralja Nikole ima za obnovu i učvršćivanje Crne Gore kao države. 

"Posebno podsjećamo sve nedobronamjerne da ostrašćenim i neumjesnim komentarima samo potpaljuju strasti i uzbunjuju javnost stvarajući atmosferu bratske mržnje i nesloge koja nije u tradiciji Crnogoraca, niti je ikad do ovih smutnih vremena bila karakteristika viteškog crnogorskog naroda“, saopštio je Rabrenović.

LP, kako je rekao, podsjećaju pojedince iz nekih kvazi političko plemenskih organizacija da je Petrović izuzetnim junaštvom spasao mošti Svetog Vasilija Ostroškog. „Pa bi tu činjenicu morali poštovati isto kao i čovjeka koji je devet dana u manastiru Ostrog branio najveću crnogorsku svetinju od udara osmanske vojske“.

Rabrenović smatra da je jasna politička pozadina koja se krije iza pokušaja opstukcije obnove spomenika.

Ali, dodao je, nejasno ostaje kako se mogu protiviti spomeniku koji se podiže, odnosno obnavlja u slavu i mnogobrojnih crnogorskih junaka koji su svoje živote ostavili da bi mi danas, kao i naši preci tada imali slobodnu državu. 

"Zato protivnike obeliska podsjećamo na obnovljeni tekst koji ponovo u svom punom sjaju stoji uklesan a koji glasi “Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878“, naveo je u saopštenju Rabrenović.

Kako je rekao, spomenik Petroviću srušili su bjelaši, isključivo jer je to otac kralja Nikole, kao dio tadašnje bratoubilačkei ratne smutnje koja je vladala u Crnoj Gori. 

Rabrenović je kazao da dinastija Petrović Njegoš ima svoje mjesto u istoriji Crne Gore, kao što ga imaju Balšići i Crnojevići "i kao što će ga imati svi koji su Crnoj Gori pomogli da sačuva kontinuitet postojanja".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније