Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

24. 07. 2017. 13:55 >> 13:32
4

BULATOVIĆ I MANDIĆ

VDT da objavi oba razgovora

Funkcioneri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Predrag Bulatović, zatražili su danas od vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, da integralno objavi njihova dva razgovora sa još jednom osobom i saopšti na osnovu koje odluke su bili pod mjerama tajnog nadzora.

 

Funkcioneri DF-a su, kako su ranije i najavili, danas uputili Stankoviću dopis, podsjećajući da su dva dana prije početka suđenja, na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva postavljeni izvodi iz razgovora koje su Mandić i Bulatović vodili, u dva navrata, u jednom podgoričkom kafiću.

"Dakle, na javnom mjestu, sa jednom osobom. Očigledno je da se izostavljanjem najvećeg dijela razgovora, namjernim njegovim kidanjem i dovođenjem u drugačiji poredak željela ostvariti namjerna manipulacija i nanijeti konkretna šteta učesnicima razgovora", naveli su Mandić i Bulatović.

Oni su pozvali Stankovića da integralno objavi oba razgovora, „kako bi javnost mogla sagledati šta su bili stvarni motivi i namjera Glavnog specijalnog tužioca kada je objavio montirani transkript dva razgovora o kojima je već bilo riječi“.

"Tražimo da nas zvanično obavijestite kako i na osnovu koje odluke, a na temelju kog zakonskog uporišta i ustavnog osnova ili međunarodnog demokratskog i pravnog standarda, Vaše tužilaštvo (u ovom slučaju jedan dio vašeg jedinstvenog organa - Specijalno državno tužilaštvo) je sprovodilo ove mjere tajnog nadzora nad nama dvojicom. Pretpostavljamo da se radi o video i audio prisluškivanju u zatvorenom prostoru", kaže se u dopisu.

Oni, kako je rekao, traže da im Stanković odgovori „na koji način su za Vaše potrebe sproveli mjere tajnog nadzora specijalizovane službe Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, pošto su jedino one nadležne da po odluci nadležnih državnih organa sprovode ove mjere“.

"Tražimo da upoznate nas i crnogorsku javnost kojim se razlozima rukovodilo tužilaštvo da javno objavi štelovane transkripte razgovora na sajtu tužilaštva, a time i u medijima, i na osnovu kog pravnog i zakonskog utemeljenja je to urađeno, odnosno koji je to javni interes tako nešto zahtijevao“, kazali su Mandić i Bulatović.

To ih, kako su rekli, to ih posebno interesuje zato što su „kompilacijom i montažom“ iz snimljena dva razgovora sa trećom osobom, u poznatom podgoričkom kafiću, „svjesnom namjerom tužilaštva izostavljeni ključni stavovi koje smo nas dvojica tokom tih razgovora saopštavali, a posebno oni koji se odnose na zloupotrebe tužilaštva od strane Vašeg bliskog saradnika, Glavnog specijalnog tužioca, i ostrašćenost koju on pokazuje u odnosu na DF, njegove lidere i funkcionere“.

"Posebno nas interesuje zašto nijesu objavljene naše sumnje koje smo osnovano izrazili, a odnose se na moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora, a zbog koje sve procese i pokreće Glavni specijalni tužilac prema DF-u i njegovim liderima“, navedeno je u dopisu.

Mandić i Bulatović poručuju Stankoviću da su im na postavljena pitanja potrebni odgovori kako bi oni i javnost saznali na koji način se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora nad opozicionim političarima.

"I kako bi istovremeno pokazali domaćoj i stranoj javnosti kako su ove radnje privatizovane od strane lica koja su u realizaciji vlastitih ciljeva spremna na najgrublja kršenja ljudskih prava i zagarantovanih sloboda“, dodaju oni.

Od posebnog je značaja, kako su naveli, da dobiju informaciju šta je u konkretnom slučaju uradio organ na čijem je Stanković čelu.

"Mi očekujemo što hitnije odgovore nakon kojih imamo namjeru da, na osnovu Ustava, međunarodnih i demokratskih standarda i zakona Crne Gore, pokrenemo procese pred nadležnim domaćim i inostranim institucijama“, kazali s Mandić i Bulatović.

Oni su, kako su dodali, ubijeđeni da iza neovlašćenog snimanja razgovora koje su imali sa trećom osobom lično stoji Glavni specijalni tužilac i da je „montirana kompilacija djelova razgovora sračunata za potencijalnu kompromitaciju DF-a“.

"Ovom prilikom nećemo ulaziti u razmatranje zašto Vi lično niste napravili ogradu od ove aktivnosti, čime ste praktično čitavo tužilaštvo stavili iza ovog slučaja, a time i na stranu onih koji brutalno krše zakone, osnovna ljudska prava i najviše međunarodne i demokratske pravne standarde“, kaže se u dopisu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније