Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

22. 07. 2017. 12:54 >> 08:45
15

BRAJOVIĆ OCIJENIO

Države ne mogu same da se suoče s izazovima

Nijedna država nije dovoljno jaka da se sama suoči sa migracijama, transnacionalnim kriminalom ili terorizmom i ne može biti sigurna u svoju potpunu stabilnost ukoliko se nalazi u nestabilnom okruženju, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

On je danas učestvovao na regionalnom sastanku na Cetinju pod nazivom „Regionalna saradnja i bezbjednost“, koji okuplja predsjednike odbora za bezbjednost i odbranu i šefove stranih delegacija pri Parlamentarnoj skupštini NATO iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Brajović je na sastanku podsjetio da je Crna Gora, jedna od najstarijih država na ovim prostorima, 2006. godine mirnim putem na referendumu i uz poštovanje najviših demokratskih standarda, povratila državno dostojanstvo. „Glasajući za nezavisnost, prije svega, opredijelili smo se za mogućnost da sami, vođeni svojim interesima, odlučujemo o budućnosti zemlje u kojoj živimo“.

„Uspjeli smo da sačuvamo teritoriju Crne Gore od ratnih razaranja i njen tradicionalni multietnički, multivjerski i multikulturalni sklad i pored činjenice da smo u periodu traženja sebe, često bili žrtva tuđih nauma i interesa. Ostvarili smo san svojih predaka vođeni željom da budućim pokoljenjima omogućimo mir, stabilno okruženje i kvalitetniji život“, naveo je on.

Prema riječima Brajovića, njegujući politiku dobrosusjedskih odnosa, u potpunosti posvećeni regionalnoj saradnji i sveobuhvatnim reformama, za 11 godina, Crna Gora je uspjela da postane članica NATO i država koja je ostvarila značajan napredak u procesu integracije u Evropsku uniju (EU).

„Uvjeren da svi zajedno imamo jasnu viziju budućnosti regiona i smatram da možemo zalaganjem i dijeljenjem istih vrijednosti, doprinijeti ispisivanju novih stranica istorije, pospješujući aktivne integracije svih država ovog regiona u evropske i evroatlantske tokove“, poručio je on.

Nažalost, dodao je, ljudi sa ovih prostora su svjedoci strašnih posljedica koje mogu uzrokovati predrasude, međusobno nerazumijevanje, odsustvo dijaloga i saradnje. „Upravo zbog toga imamo veću odgovornost da ukazujemo drugima da brojni izazovi, s kojima se suočava danas Evropa, ne smiju biti poziv za populizam, zaslijepljujući nacionalizam, podizanje zidova i izolaciju, već naprotiv trebaju da generišu jače međusobno povezivanje i saradnju“.

„Evropske vrijednosti jesu i moraju biti naša glavna vodilja, ne zanemarujući tradicionalne, identitetske i kulturološke osobenosti pojedinih zemalja. Crna Gora, kao model multikonfesionalnog sklada, kao država u kojoj živi više nacija i u kojoj se ravnopravno slave praznici tri vjere – može biti primjer kohezije za druge države i to su vrijednosti na koje smo posebno ponosni“, kazao je Brajović.

On smatra da je danas je više nego ikada ranije potrebno imati vjeru u viziju evropskog zajedništva. „EU je stvorena zahvaljujući posvećenosti njenih idejnih tvoraca miru, jedinstvu i prosperitetu. Ne zaboravimo da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i da vitalnost svakog saveza zavisi od svježe energije i ideja koje nove članice neupitno donose“.

„Kada govorimo o pitanjima koja se odnose na sigurnost i bezbjednost moramo biti svjesni da ni jedna država nije dovoljno jaka da se sama suoči sa migracijama, transnacionalnim kriminalom, posljedicama klimatskih promjena ili terorizmom. Istovremeno, vrlo je važno da znamo da ni jedna država ne može biti sigurna u svoju potpunu stabilnost ukoliko se nalazi u nestabilnom okruženju“, rekao je Brajović.

Kako je kazao, sva ta i druga pitanja upućuje na potrebu da nivo saradnje treba unaprjeđivati i da treba snažnije realizovati dogovorene mjere i inicijative u cilju jačanja bezbjednosti i stabilnosti regiona.

„Uvjeren sam da će naša dalja parlamentarna saradnja omogućiti da se našim različitostima međusobno dopunjavamo, da rušimo predrasude, uspostavljamo nove mogućnosti za zajedničko djelovanje i dajemo prave odgovore na probleme sa kojima se svi suočavamo“, poručio je Brajović.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO- a Paolo Ali, uputio je poruku učesnicima konferencije „Regionalna saradnja i bezbjednost“, u kojoj se naglašava da je pristupanje Crne Gore NATO-u i Parlamentarnoj skupštini NATO-a priznanje odlučne posvećenosti naše države odbrani zajedničke bezbjednosti i unaprjeđenju zajedničkih vrijednosti.

On je naveo da je to, takođe, jasan dokaz NATO-ove posvećenosti stabilnosti na Zapadnom Balkanu i znak da su vrata otvorena svim onim zemljama u ovom regionu i širom Evrope koje su spremne i u mogućnosti da unaprijede evroatlantsku bezbjednost.

„Ponosan sam što je Parlamentarna skupština NATO-a imala aktivnu ulogu u podršci pristupanja Crne Gore NATO-u, posebno u presudnoj posljednjoj fazi kada je odigrala značajnu ulogu u održavanju zamajca ka brzom potvrđivanju Protokola u nacionalnim parlamentima“, poručio je Ali.

Pažin: Nekad sablja i štit, danas riječ

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin je, pozdravljajući učesnike konferencije, podsjetio da su nekada za očuvanje državnosti služili sablja i štit, a da je opredjeljenje današnje Crne Gore da za promociju i očuvanje nacionalnih interesa koristi prije svega riječ.

Uz takvo demokratsko uvjerenje Crna Gora ostvaruje i svoje spoljno političke prioritete, a jedan od tih prioriteta, koji smo uspješno ostvarili, jeste članstvo u NATO Alijansi, istako je Pažin.

"Crna Gora je prošla uspješan put do članstva u tom najvažnijem kolektivnom sistemu bezbjednosti. Veoma smo ponosni na tu činjenicu, jer pokazuje da smo samo za 11 godina od obnove nezavisnosti pokazali punu opredjeljenost i pripremljenost da zajednički poštujemo i čuvamo tekovine zapadnih civilizacija. To je krunisano i nedavnim učešćem Crne Gore na NATO Samitu u Briselu. Samit je pokazao koliko je korisno postojanje NATO saveza, jer su jasnim zaključcima i opredjeljenjima Samita evidentirani ključni globalni i regionalni izazovi i uspostavljeni jasni pravci za njihovo prevazilaženje“, rekao je Pažin.

Pažin je rekao da je region u istoriji bio raskrsnica velikih geopolitičkih igara i interesa i da je uvjeren da Crna Gora članstvom u NATO doprinosi bezbjednosnoj koheziji našeg regiona i da će proces proširenja u skorijem periodu biti omogućen i za druge zemlje koje imaju takve aspiracije.

„Naš region nije imun na političke i bezbjednosne udare trećih strana. Razumijemo da svaka zainteresovana strana svoje interese pokušava da zadovolji na način za koji misli da će najbrže pokazati rezultate. Nijedna država ne može u potpunosti sama adekvatno odgovoriti takvim izazovima. Pokazalo se da samo svi zajedno možemo obezbijediti stabilnost regionu u kojem živimo“, istakao je Pažin.

Pažin je naglasio da spoljnopolitički prioriteti Crne Gore ostaju članstvo u Evropskoj uniji i dobrosusjedski odnosi. On je ocijenio je da se to može ostvariti samo kroz njegovanje prijateljstva, jačanje povjerenja i posvećenosti međusobnoj saradnji. Zato Crna Gora ostaje posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kako u bezbjednosnom, tako i u ekonomskom sektoru, istakao je Pažin.

„Zbog toga su ovakvi i slični susreti su dobra osnova za ispunjenje navedenih opredjeljenja i dijelim ponos našeg organizatora zbog činjenice da je Crna Gora, kao članica NATO saveza, domaćin današnjeg susreta“, zaključio je Pažin.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније