Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

19. 07. 2017. 17:54 >> 17:25

TAJANI ZAKLJUČIO

Neki elementi još moraju da se unaprjeđuju

Crna Gora je trenutno predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali neki bitni elementi, kao što su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava, još moraju da se unaprjeđuju, ocijenio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, Tajani je rekao da je želio da njegova prva posjeta nekoj zemlji izvan EU bude Crnoj Gori, da bi poslao snažnu poruku partnerima na zapadnom Balkanu - EU je prisutna i posvećena evropskoj perspektivi cijelog regiona.

"Ovo je poruka koju želim izričito da pošaljem narodu Crne Gore i njenim političkim liderima", kazao je Tajani na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori, gdje se sastao sa predsjednicima Skupštine, države i Vlade - Ivanom Brajovićem, Filipom Vujanovićem i Duškom Markovićem.

Tajani je rekao da je, sa otvorenih 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU.

"Njen nedavni prijem u NATO je snažan dokaz da zemlja prihvata naše zajedničke vrijednosti i da se usaglašava sa našim ciljevima vanjske i bezbjednosne politike. Ipak, neki bitni elementi, kao što su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava još uvijek moraju da se unapređuju", dodao je Tajani.

On je istakao da stabilnost u regionu znači stabilnost u cijeloj Evropi.

"Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na sprečavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala", poručio je Tajani.

On je, pored sastanaka sa zvaničnicima, učestvovao i na poslovnoj konferenciji na temu prilika za investicije u Crnoj Gori, kao i na događaju sa studentima na temu turizma.

Tajani je naglasio da su politički i ekonomski razvoj od suštinske važnosti za stabilnost, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom regionu zapadnog Balkana.

"Pregovori o pristupanju ne treba da zaustave naš rad na promociji ekonomske diplomatiji, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam. Očekuje se da će crnogorska ekonomija rasti po stopi od oko tri odsto ove godine, i Svjetska banka očekuje još bolji rast u 2018. i 2019. godini. Ovo su dobri signali za zemlju, međutim, potrebne su reforme da bi se privuklo još stranih direktnih investicija – i EU stoji na raspolaganju da pomogne u tom smislu", istakao je Tajani.

On je posjetio i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, preko kojeg će putem podmorskog kabla biti povezane elektro-energetske mreže Crne Gore i Italije.

Kako je kazao, jačanje ekonomske saradnje i povezivanje Balkana sa ostatkom Evrope u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture, osnažiće napredak regiona ka članstvu u EU.

"Iz ovog razloga, posjetio sam i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, koja je veliki projekat povezivanja EU i Crne Gore. I u ovoj oblasti Crna Gora predvodi kao najveći korisnik investicionih grantova EU po glavi stanovnika u okviru agende povezivanja", istakao je Tajani.

Prema njegovim riječima, istorija i geografija nas ujedinjuju.

"Vidim svijetlu budućnost za EU, koja će nastaviti da raste i preko trenutnog broja od 27 članica. Moramo ispratiti odluke koje su donijete u Trstu prošle sedmice konkretnim rezultatima – moja posjeta Crnoj Gori se nadovezuje na tu strategiju", zaključio je Tajani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније