Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 07. 2017. 12:30 >> 12:06
3

SVE ZAVISI OD NAS

Tajani: EU spremna za prijem Crne Gore

Crna Gora napreduje na putu ka Evropskoj uniji (EU) i u tim naporima ima podršku Brisela, evropskih zvaničnika i administracije, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

 

Tajani je naveo da su u EU spremni za integraciju Crne Gore u najkraćem roku, u zavisnosti od brzine ispunjavanja zadataka iz naše evropske agende.

On je kazao da će nastaviti lično da se angažuje na podršci Crnoj Gori da uđe u EU, kao i da je njegova posjeta Podgorici snažna poruka ne samo našoj državi, već i regionu.

Konstatujući da će dolazak predsjednika EP dati dodatan impuls crnogorskoj administraciji da snažnije radi na ispunjavanju evropske agende, premijer Marković je rekao da je ostvaren napredak u odnosu na posljednji sastanak dva zvaničnika iz februara.

Crna Gora danas, precizirao je Marković, ima 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, a snažno je posvećena ispunjavanju mjerila za otvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

"Namjera Vlade jeste da se dodatnom posvećenošću obezbijedi ne samo zatvaranje poglavlja, već prije svega implementacija evropskih vrijednosti i standarda koji će doprinijeti promjenama crnogorskog društva", saopštio je Marković. 

On je Tajanija informisao i o mjerama finansijske konsolidacije koje su dale pozitivne rezultate i konstatovao da su javne finansije stabilizovane, očuvan povoljan biznis ambijent te ostvaren rast ekonomije u prvom kvartalu godine od 3,2 odsto.

Marković je dodao da je neophodno dalje jačati ekonomiju posebno u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede, a saglasio se sa predsjednikom Tajanijem da je važno dodatno stimulisati industrijsku proizvodnju. Predsjednik Evropskog parlamenta je rekao da je lično posebno posvećen snaženju ekonomske diplomatije i istakao potencijale u crnogorskom turizmu koje treba dodatno valorizovati.

"U tom kontekstu, premijer je rekao da se na primorju realizuju investicije vrijedne preko tri milijarde eura, ali da su izuzetni resursi na sjeveru koje treba iskoristiti zajedno sa sve većom spremnošću građana da pokreću biznis u tom dijelu države. Tajani je rekao da se saradnja treba dodatno osnažniti i u odbrambenoj industriji, posebno u svjetlu činjenice da je Crna Gora nedavno postala članica NATO-a", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Tajani je, kako se ističe, posebno pohvalio ulogu Crne Gore u regionu – kao države koja je uvijek doprinosila stabilnosti na Balkanu. Kazao je da u narednom periodu treba da nastavi sa takvom politikom, jer, saglasni su sagovornici, stabilan Balkan znači sigurnu i stabilnu Evropu.

"U kontekstu jačanja regionalne saradnje, predsjednik Marković je pozitivnim ocijenio nedavno održani Samit u Trstu ali i dodao da lideri u regionu moraju sami donositi odluke, pronalaziti rješenja za probleme kroz dijalog i dobru saradnju. Crna Gora, istakao je premijer, ostaje posvećena evropskim vrijednostima i interesima i nastaviće da doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu", saopštila je Vlada Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније