Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2017. 08:45 >> 09:21
4

PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Podrška evropskoj perspektivi Z. Balkana

Predsjednik Vlade Slovenije Miroslav Cerar izjavio je za Pobjedu da njegova država daje veliku podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pri čemu je istakao da je važno ekonomsko povezivanje regiona.

"Kao što mnogi od vas znaju, Slovenija je principijelno podržavala Crnu Goru i pomagala joj u procesu integracije u NATO. Znamo da evroatlantske strukture daju najbolju perspektivu svim zemljama na Zapadnom Balkanu", rekao je slovenački opremijer za Pobjedu u Trstu, na marginama samita zapadnobalkanske šestorke.

Cerar ističe da će Slovenija nastaviti politiku podrške, ali napominje da je važno da zemlje regiona jačaju ekonomske, transportne i energetske veze.

U periodu dok još nijesu ispunjeni uslovi za pristupanje Crne Gore i drugih zemalja Evropskoj uniji, potrebna je bolja komunikacija država Zapadnog Balkana na ekonomskom nivou, zatim jačanje transportnih i energetskih veza, učestvovanje u modernizaciji sistema kao što je digitalizacija– kazao je premijer Slovenije.

On naglašava da je neophodno povezivanje kako bi se izbjegli negativni trendovi na Zapadnom Balkanu u smislu da Evropa bude zatvorena prema regionu.

Cerar je nakon samita saopštio da Slovenija predstavlja most između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

"Slovenija je ovdje važan most između EU i zemalja Zapadnog Balkana, jer može da koristi znanje o regionu, doprinese boljem razumijevanju i da povodom određenih pitanja preuzme inicijativu", naveo je slovenački premijer.

Cerar je istakao značaj vladavine prava, jer su, kako je rekao, u pitanju zemlje koje su opterećene prošlošću i različitim sukobima.

"Tako da je posebno važno poštovanje međunarodnih normi i zakona", kaže Cerar.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније