Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2017. 08:22   >>  08:34 1

FAJON OCJENJUJE

CG nema političke prepreke na putu ka EU

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je u intervjuu Pobjedi da Crna Gora nema političke prepreke na putu prema EU, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem oko imena.

"Smatram da bi Unija morala na trenutke da bude odlučnija kada je u pitanju spremnost da se ovim državama stavi do znanja da su dobrodošle u EU i da računamo na njih. Sa druge strane, zapadnobalkanske države bi trebalo da urade više na putu prema EU da bi jasno stavile do znanja da sebe u budućnosti zaista vide u našoj porodici", kaže Fajon.

Ona smatra da će Rusija svakako nastaviti sa ostvarenjem svojih interesa u regiji, a ukoliko se i "države Zapadnog Balkana, i EU, potrudimo da još bolje i brže napredujemo ka zajedničkom cilju pristupanju svih zemalja EU što prije mislim da nema razloga za strah da bi se bilo koja država okrenula ka Moskvi, a ne prema Briselu".

Pet godina nakon početka pregovora sa EU, Crna Gora je otvorila 28 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Ocjenjujući dinamiku pregovaračkog procesa Fajon je podsjetila da je nedavno protekla peta godišnjica od početka pregovora 2012. godine i ocijenila da pregovori potiču u ustaljenom ritmu.

"Upoređujući Crnu Goru sa ostalim državama u regiji, jasno je da ona nema političke prepreke na putu prema EU, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem oko imena, i to se svakako pozitivno odražava na dinamiku pregovora. Međutim, ono što je sve očiglednije u posljednje vrijeme, to je da politika proširenja kroz suvoparno otvaranje i zatvaranje poglavlja nema efekat koji bi trebalo da ima na društvo viši nivo demokratizacije i uopšte transformacija na bolje. Potreban nam je nov, svjež pristup proširenju, jer državljanima Crne Gore ili bilo koje druge zemlje u regiji ne znači puno to što je privremeno zatvoreno poglavlje 26, na primjer. Izuzetno važno je, dakle, da promijenimo način komunikacije sa građanima, a isto tako i da države omoguće nesmetanu primjenu donijetih zakona. Jer tu će se svi složiti nov zakon bez primjene u društvu ne znači ništa, ostaje prazno slovo na papiru", kazala je Fajon za Pobjedu.

Govoreći o raspoloženju unutar EU da se nastavi sa politikom proširenja, Fajon je kazala da raspoloženje formalno i na papiru svakako postoji, ali kako je dodala pitanje je koliko postoji realne političke volje da se proširenje ostvari.

"I za takvo stanje su odgovorne obje strane, kako države iz regije Zapadnog Balkana, tako i EU. Smatram da bi Unija morala na trenutke da bude odlučnija kada je u pitanju spremnost da se ovim državama stavi do znanja da su dobrodošle u EU i da računamo na njih. Sa druge strane, zapadnobalkanske države bi trebalo da urade više na putu prema EU da bi jasno stavile do znanja da sebe u budućnosti zaista vide u našoj porodici. Duboko sam uvjerena da je budućnost čitave regije unutar EU i zbog toga se unutar Evropskog parlamenta i aktivno zalažem za politiku proširenja. U mojoj političkoj porodici, Socijaliste i demokrate u Evropskom parlamentu (S&D), posebnu podršku želimo da damo mladim ljudima na Balkanu, koji kroz proces EU integracije treba najviše da dobiju. Oni zaslužuju bolje uslove za realizaciju i normalniji, lakši život", kazala je Fajon u intervjuu Pobjedi.

Na pitanje, koliko je članstvo Crne Gore u NATO-u važno za stabilnost regiona i da li će se nastaviti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, ona je najprije čestitala Crnoj Gori članstvo u NATO i kazala da je "sada na redu što posvećeniji nastavak EU integracija, sa posebnim osvrtom na jačanje vladavine prava i poboljšanje ekonomije, uključujući fiskalnu sposobnost, i time postepeno obezbijediti bolje uslove za život građana Crne Gore".

"Vjerujem da čitavu regiju za Rusiju, koja je važan igrač na međunarodnom spoljnopolitičkom parketu, vezuju određene kulturološko-sociološke veze, ali isto tako i znam da kada govorimo o de facto poslovanju, trgovini ili pomoći, EU je mnogo prisutnija u regiji. Rusija će svakako nastaviti sa ostvarenjem svojih interesa u regiji, a ukoliko se i države Zapadnog Balkana, i EU, potrudimo da još bolje i brže napredujemo ka zajedničkom cilju pristupanju svih zemalja EU što prije mislim da nema razloga za strah da bi se bilo koja država okrenula ka Moskvi, a ne prema Briselu", kazala je Fajon.

Kako crnogorska opozicija već devet mjeseci bojkotuje rad parlamenta, slovenačka poslanica je kazala da to nije dobar znak.

"Jedan od ciljeva politike proširenja i čitavog procesa je dostići viši nivo demokratije i političke kulture, a kada neko bojkotuje parlament onda je to potpuno suprotan znak. U Evropskom parlamentu smo više puta pozvali opoziciju da se vrati u crnogorski parlament, jer upravo je parlament mjesto za sukobljavanje mišljenja, polemisanje i mogućnost da se nešto promijeni. Mislim da bi to bio politički zreo i odgovoran korak", kazala je Fajon.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније