Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

13. 07. 2017. 18:45 >> 18:20
3

GRAD HEROJ

Prijestonica obilježila Dan državnosti

Među mnogim svijetlim datumima iz crnogorske istorije, 13. jul svijetli vječnim sjajem crnogorske slobode i neuništivosti crnogorske države. Ovo je dan koji nas obavezuje da ne zaboravimo one koji su ugradili sebe i svoje živote u temelje savremene crnogorske države, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, na proslavi Dana državnosti na Ljubotinju.

Polaganjem vijenaca na spomen - kosturnicu strijeljanim rodoljubima, spomen - ploču na Obzovici i spomenik borcima palim u NOB-u na Ljubotinju, danas je u crnogorskoj prijestonici obilježen 13. jul – Dan državnosti. Vijence su položile delegacije Prijestonice i SUBNOR-a i antifašista Cetinja.

"Taj 13. jul 1941. je proistekao iz 13. jula 1878. i slavnih bojeva naših predaka za nezavisnost Crne Gore. Na tekovinama oba datuma, osvanula je i majska zora 2006. godine. Zato nas 13. jul duboko povezuje, podsjeća na slavnu prošlost, ali i obavezuje na dalju gradnju budućnosti koja će počivati na svim njegovim vrijednostima", naglasio je Bogdanović i istakao da je u tom svijetlom datumu sažeto vjekovno iskustvo crnogorske borbe za slobodu.

Gradonačelnik Prijestonice je podsjetio na riječi revolucionara Veljka Vlahovića: "Crna Gora nikad nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi, ali nikad nije shvatala zbog čega je ta ljubav – grijeh". 

"Svi kojima je na srcu slobodna Crna Gora moraju se sa ponosom podsjećati djela učesnika Trinaestojulskog ustanka. Moraju se podsjećati djela heroja antifašizma. Moraju se sa osjećajem uzvišenosti podsjećati slavne Narodno-oslobodilačke borbe. Oni su omogućili da Crna Gora danas bude slobodna i da 21. maja 2006. godine ponovo pred svijet iznese barjak slobode", istakao je Bogdanović.

On je kazao da se sa ponosom sjećamo na jedno herojsko vrijeme u kome je Cetinje, grad prkosa i slobode, pod rukovodstvom Komunističke partije dalo junake sa velikih bojnih poprišta.

"Cetinje je u taj veliki boj unijelo nedogorjelu i neugasivu iskru lovćenske luče, koja je vjekovima, poput baklje u tami, osvjetljavala dio lovćenskog neba. Slobodarsku i revolucionarnu tradiciju, smjelih i hrabrih sa Belvedera i brojnih bojeva na teškom putu ka slobodi, nezaboravno su tkali borci cetinjskog kraja, a iz tog cetinjskog kraja, u narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko 5 hiljada boraca. U borbama je poginulo 970 boraca, a kao žrtve fašističkog terora poginulo je njih 525. Tokom Drugog svjetskog rata, u logorima širom Evrope, bilo je zatočeno preko 2 hiljade ljudi sa naših prostora. Cetinje je dalo 49 narodnih heroja, a ukazom nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, Cetinje je proglašeno Gradom-herojem", kazao je Bogdanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније