Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 07. 2017. 11:42   >>  11:14 13

MEDOJEVIĆ VJERUJE

Marković pravi otklon od Đukanovića

Lider PzP-a i funkcioner DF-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da premijer Duško Marković želi da napravi otklon od politike Mila Đukanovića, te da u tome ima podršku Njemačke i Velike Britanije.

 

Medojević je uvjeren da je Marković napravio radikalan zaokret kad je riječ o inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja zapadnog Balkana u odnosu na stav Đukanovića.

Otklon Markovića od politike Đukanovića, prema riječima Medojevića, postao je jasniji nakon sastanka sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

"Duško Marković je napravio radikalan zaokret u odnosu prema inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja zapadnog Balkana u odnosu na stav Đukanovića. Kreirana je i negativna kampanju u vezi inicjative iza koje stoje Njemačka i Velika Britanija. Čak je i Đukanović izrazio rezervu prema incijativi, ukazujući da je proces EU integracija prioritet za Crnu Goru. Đukanović je dobro shvatio da ovakva EU opterećena birokratijom i sklona lobističkim uticajima i korupciji, predstvlja idealni alibi za izbjegavanje bilo kakvih suštinskih refromi", rekao je Medojević.

On podsjeća da je "Đukanovićev režim suštinski odbijao svaki dogovor o ukljanjaju granica i barijera za slobodnu trgovinu u regionu, jer što je više granica to je bolje za šverc, jedinu ekonomsku kategoriju koju Đukanović odlično poznaje".

Medojević je saopštio da uklanjanje granica i barijera zemalja zapadnog Balkana i intenzivnija ekonomska saradnja na infratsruktunim projektima finasiranima od starne EU, "ugrožava Đukanovićevu namjeru da novac od šverca opere preko krupnih infrstruktunih i energetskih projekata u regionu".

"Ovaj krupni zaokret Markovića predstavlja jasan otklon od politike Đukanovića i interesa njegove organizacije, kojoj ne odgovara saradnja u regionu, jačanje demokratije i vladavine prava. Vjerovatno je i Marković svjestan šta bi za Crnu Goru značila ponovna samoizolacija od evroatlantskih tokova i sukob sa politikom Njemačke, kao domintatne sile u Evropi. Suočen sa činjnicom, da je nakon ulaska Cren Gore u NATO, njegova upotrebna vrijednost jednaka nuli, i da za mnoge u međunarodnoj zajednici predstvalja neugodan teret iz prošlosti, Đukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region", rekao je Medojević.

Ocjenjuje da Marković "predvodi onaj dio DPS-a koji je spreman da se suprotstavi paklenom naumu Đukanovića i za taj zaokret ima podršku Njemačke i Velike Britanije".

Medojević navodi da ostaje da se vidi "da li će Marković imati dovoljno podrške u DPS-u ili će Đukanović povratiti kontrolu nad Vladom i smijeniti Markovića".

"Ovo dvovlašće ne može dugo trajati", uvjeren je Medojević.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније