Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

11. 07. 2017. 18:50 >> 18:31

BRAJOVIĆ - RADEV

Eurointegracija uslov prosperiteta

Crna Gora je konstantno posvećena ispunjenju zadataka i ostvarivanju standarda koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović u razgovoru sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim i izrazio uvjerenje da će tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini 2018. evropska integracija Zapadnog Balkana biti na agendi prioriteta, jer je to veoma značajno za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

Brajović je izrazio zadovoljstvo povodom posjete predsjednika Radeva, ocjenjujući da ona predstavlja jasan znak političke volje za intenziviranjem dijaloga na najvišem nivou i doprinos jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Bugarske.

"Bugarski predsjednik je čestitao članstvo naše zemlje u NATO-u i izrazio uvjerenje da će Crna Gora, kao primjer integracionog uspjeha i faktor stabilnosti u regionu, odgovornim članstvom i posvećenošću ključnim zadacima Alijanse, podstaći evroatlantske  integracije i ostalih država Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Brajovićevog kabineta.

Članstvo Crne Gore u NATO najveći je vanjskopolitički uspjeh od obnove državnosti i najčvršća, dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta ali i preduslov za nesmetan ekonomski razvoj, naglasio je šef crnogorskog parlamenta. 

Posvećeni smo konstantno ispunjenju zadataka i ostvarivanju standarda koji su neophodni članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Brajović i izrazio uvjerenje da će tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije u prvoj polovini 2018. evropska integracija Zapadnog Balkana biti na agendi prioriteta, jer je to veoma značajno za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

"On je istakao važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, kako kroz saradnju parlamentarnih odbora, tako i grupa prijateljstva. U tom kontekstu, Brajović je informisao sagovornika da je nedavno u Skupštini Crne Gore, Grupa prijateljstva sa Narodnom skupštinom Bugarske popunjena novim članovima iz redova poslanika 26. saziva Skupštine Crne Gore, i ocijenio značajnim formiranje slične grupe početkom jula 2017.godine u Narodnoj skupštini Bugarske", navodi se u saopštenju.

Zajednički je ocijenjeno da između Crne Gore i Bugarske postoji prostor za unaprjeđenje bilateralne saradnje u nizu oblasti od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na ekonomski sektor.

Razmotrena su i druga politička pitanja od regionalnog i globalnog značaja.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i poslanik Tarzan Milošević, koji je na čelu Grupe prijateljstva sa Bugarskom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније