Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

06. 07. 2017. 21:54 >> 21:28
1

BRAJOVIĆ PORUČIO

CG vodi konstruktivnu politiku

Crna Gora kontinuirano vodi konstruktivnu politiku na unutrašnjem i spoljašnjem planu, i odgovorno pristupa obavezama kada je riječ o njenom članstvu u međunarodnim organizacijama, ocijenjeno je tokom posjete predsjednika parlamenta Ivana Brajovića Bjelorusiji.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Brajović je na Godišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Minsku imao brojne bilateralne susrete.

"Izražen je nepodijeljen stav da Crna Gora kontinuirano vodi konstruktivnu politiku na unutrašnjem i spoljašnjem planu, da odgovorno pristupa obavezama kada je riječ o njenom članstvu u međunarodnim organizacijama, kao i da politički sistem funkcioniše neometano, uprkos neučestvovanju opozicije u radu Skupštine“, kaže se u saopštenju. 

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Bjelorusije Vladimirom Makejom zaključeno da, uz puno poštovanje spoljnopolitičkih prioriteta obje zemlje, u odnosima ne treba biti koncentrisan na prepreke,već na novemogućnosti za postizanje konkretnih rezultata. 

"Makej je naglasio da Bjelorusija Crnu Goru smatra pouzdanim prijateljem i partnerom u regonu Zapadnog Balkana, kao i da članstvo Crne Gore u NATO Bjelorusija ne doživljava kao prijetnju, već poštuje suvereno pravo da Crna Gora sama utvrđuje svoje priorete, vođena interesima građana i okolnostima u regionu kojem pripada“, navodi se u saopštenju. 

Obostrano je zaključeno da je riječ o veoma važnom susretu koji će pružiti impuls međudržavnoj saradnji. 

Potpredsjednik PS OEBS i šef delegacije Ujedinjenog Kraljevstva, Peter Bovens, istakao je da zemlje Zapadnog Balkana moraju biti slobodne da biraju svoj politicki put i saveznike, dodajući da region mora da ostane u fokusu Evropske unije.

Na sastanku sa potpredsjednikom PS OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, Robertom Batelijem, generalnim sekretarom PS OEBS-a Robertom Montelom, i šefom Kancelarije za vezu u Beču, Andreasom Notelom, naglašeno je da postoji mnogo argumenata za podršku Crnoj Gori na putu ka EU.

"Kao i da PS OEBS ne podržava politiku bojkota, koja kao kancer direktno podriva povjerenje građana u izborni proces“, dodaje se u saopštenju. 

Brajović se sastao i sa delegacijom ODIHR-a na čelu sa Katarinom Gardapkaze, prvom zamjenicom direktora te organizacije, koja je, kako se navodi, izrazila zahvalnost Crnoj Gori na odličnoj saradnji i posvećenom pristupu izbornim izvještajima. 

"Naglašeno je, između ostalog, da ogromna izlaznost ukazuje na stepen povjerenja koje građani imaju u izborni proces i da može biti primjer drugim državama. Zamjenica direktora ODIHR-a je naglasila da učesnici političkog života koji ugrožavaju izborni sistem, imaće u budućnosti problem sa podrškom birača“, kaže se u saopštenju. 

Sagovornici su čestitali predsjedniku Brajoviću na članstvu Crne Gore u NATO, kao ostvarenju važnog strateškom cilja naše zemlje. 

Izvjestilac Odbora za politička pitanja i bezbijednost Margareta Sederfled istakla je da je Crna Gora mala država, ali da je njena volja za stalnim napretkom velika. 

"S obzirom na svoju ulogu predstavnika PS OEBS-a u Posmatračkoj misiji na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, Sederfeld je pozdravila način na koji su se crnogorski državni organi ponijeli prema događajima koji su prethodili izbornom danu, i izrazila zadovoljstvo činjenicom da se je sve završeno mirno i bez uticaja na izborni proces“, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније