Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivana Šebek, TVCG

04. 07. 2017. 19:55   >>  21:19 8

ANALITIČARI ZA DNEVNIK

Zabrinjava pad podrške EU

Za političke analitičare očekivani su rezultati CEDEM-ovog istraživanja. DPS ima standardan procenat podrške, dok je rast Demokrata posljedica sa jedne stane stalnog terenskog rada, a sa druge i nemogucnosti birača da prate incidentnu politiku Demokratskog fronta. Daliborka Uljarević i Zlatko Vujović ističu da su uzroci nezadovoljstva radom Vlade, nepopularne mjere ali i neadekvatna kadrovska politika.

Udvostručena podrška Demokratama i isto toliko smanjenje popularnosti Demokratskom frontu, kako kažu sagovornici Dnevnika, pokazuje da opozicioni birači žele nešto drugačije od onoga što Front nudi

"Birači Demokratskog fronta su očigledno nespremni da prate svoje rukovodstvo u jednoj radikalizaciji, u stalnim incidentnim situacijama, jednostavno jedan dio birača DF-a je dominantno opoziciono orjentisan, ali ne po svaku cijenu izazivanja sukoba i onoga što su na neki način priredili lideri DF-a", kazao je Zlatko Vujović za TVCG. 

"Jedan terenski, posvećeni i kontinuirani rad Demokrata uspio je da parira agresivnoj i radikalnoj retorici Demokratskog fronta, koji čini se sve teže zadržava lidersku poziciju, odnosno po ovim rezultatima je i gubi", ocijenila je Daliborka Uljarević.    

Demokratska partija socijalista najjači je politički subjekt, i njihova je podrška u standardnim okvirima. 

"DPS se uvijek kreće nekih procenat ili dva više, ili manje. Oni imaju neku homogeniziranu podršku birača i to je konstantno. Ono što je takođe konstanta je da je vidljivo da DPS nema prostora za rast. Dakle, on se može u marginama te promjene kretati, ali ne može napraviti neki korak da bi se eventualno izborio za apsolutnu većinu.", ocijenio je Vujović. 

"Demokratska partija socijalista ne uspijeva da pređe 40 odsto podrške, što znači da rado ove Vlade nije nimalo doprinio tome", smatra Uljarević.

Opozicione stranke tzv. građanske provinijencije standardno su na ivici cenzusa, ali im, kako kažu Vujović i Uljarević, prijeti možda dalji pad podrške.

Političari su, prema procjeni naših sagovornika, dobili loše prosječne ocjene. 

Uljarević kaže da se mora naglasiti da bi redoslijed bio značajno drugačiji da su prilikom istraživanja pitali građane - za koga biste glasali.

Za analizu je i za dalje promišljanje, smatraju Uljarević i Vujović, to što je visok procenat nezadovoljnih radom Vlade. Šta je uzrok?

"U lošem imidžu Vlade kojem, ako je suditi po ovom istraživanju, doprinose i kadrovi Bošnjačke partije, iz razloga što su oni značajno prisutni u radu Vlade i vidi se da je ono, zbog čega se s pravom kritikovao DPS, da je to drmatično isforsirano u slučaju Bošnjačke partije. Kao da vidimo jedno dramatično zapošljavanje veoma nestručnih kadrova", ocijenio je Vujović.  

"Ova Vlada nije do sada uspjela da pokaže dovoljnu ubjedljivost u onome što je suočavanje s društveno - ekonomskim problemima. Mi smo svjedoci da su, njenih prvih sto dana, obilježili svakodnevni štrajkovi i kampovanje različitih nezadovoljnih grupa", navodi Uljarević. 

Procenat za i protiv NATO-a, analitičarima je očekivan, jer je, kako kažu, za građane to završen proces, pa nije za dalju analizu. Pad podrške integraciji u EU, međutim zabrinjava, i Uljarevic na kraju akcenije da je važno da se sa statističke priče o broju otvorenih i zatvorenih poglavlja pređe na djela i da mora bolje komunicirati sa građanima.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније