Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

04. 07. 2017. 17:23 >> 16:55
5

PARTNERSTVO OTVORENIH VLADA

CG suspendovana zbog neispunjenih obaveza

Crna Gora je suspendovana iz Partnerstva otvorenih vlada (OGP) zbog neispunjavanja obaveza, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

 

Crna Gora je, navode iz IA, izgubila mjesto u inicijativi u kojoj učestvuje 75 zemalja svijeta i dobila status “neaktivne” zemlje.

"Gubljenje statusa u inicijativi je krajnja mjera Upravnog odbora OGP čiji je cilj diskreditovanje država koje ne poštuju dogovorene obaveze", navela je istraživačica javnih politika u IA, Dina Bajramspahić.

Za takvo postupanje, kako tvrdi, Vlada nije dala nikakvo obrazloženje niti je iko odgovarao za ignorisanje obaveza u globalnoj inicijativi u koju se država Crna Gora dobrovoljno uključila.

"U zvaničnom saopštenju objavljenom u Vašingtonu 29. juna ove godine se navodi da je Upravni odbor Partnerstva otvorenih vlada (OGP) odlučio konsenzusom, da će Crna Gora nažalost postati neaktivna u OGP-u. Razlog za to je što je postupala suprotno OGP pravilima tokom tri uzastopna ciklusa i nije dostavila Nacionalni akcioni plan od novembra 2014. godine", dodala je Bajramspahić.

Kako se navodi, Upravni odbor je “pozdravio predanost Vlade Crne Gore na visokom nivou da se ponovno uključi u Partnerstvo otvorenih vlada, iskazanu pismom premijera Duška Markovića koje su kopredsjedavajući OGP-a primili 22. juna 2017. godine”.

"Ipak, održavajući dosledan i fer pristup sprovođenju zahtjeva OGP-a postavljenih pred svim zemljama učesnicama, Upravni odbor OGP-a je odlučio suspendovati članstvo Crne Gore u inicijativi u skladu sa odredbama sadržanim u Članovima Upravljanja” OGP-a koji su usvojeni 2015. godine", saopšteno je iz IA.

Crna Gora je, kako se dodaje, druga zemlja koja je označena “neaktivnom” prema ovom pravilu, dok je prva bila Turska.

"Neke od zemalja učesnica su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Norveška, Italija, koje već sprovode svoj treći Akcioni plan, ali i Njemačka, Francuska i Holandija koje takođe prepoznaju potrebu za daljim reformama u svojim zemljama. Upravni odbor je saopštio i da će ko-predsjedavajući Upravnim odborom OGP-a poslati pismo premijeru Markoviću kojim će objasniti odluku i ponuditi podršku tokom izrade novog Nacionalnog akcionog plana, kako bi zemlja postala ponovo aktivna u ovoj multilateralnoj inicijativi", navela je Bajramspahić.

Cilj OGP-a je, podsjećaju iz IA, promocija transparentnosti, odgovornosti i učešća građana u procesu odlučivanja. Inicijativa je osnovana 20. septembra 2011. godine na predlog tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније