Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović, TVCG

02. 07. 2017. 19:44 >> 21:22
3

VUJOVIĆ OCJENJUJE

"Opoziciona scena konfuzna"

Neslaganja unutar pojedinih opozicionih stranaka se nastavljaju. Nakon što je grupa fukcionera SNP-a, predvođena poslanikom Aleksandrom Damjanovićem i predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, odlučila da održi sastanak s ciljem formiranja paralelnog odbora, iz SNP-a u saopštenju dostavljenom medijima smatraju da iza svega stoji DPS koja, koristeći Damjanovića, kako tvrde, napada SNP. Prema pisanju medija, nesuglasica ima i u DEMOS-u, pa politički analitičar Zlatko Vujović smatra da se opoziciona politička scena nalazi u konfuznom stanju kojem doprinose programske razlike.

Da su neslaganja unutar dijela opozicionih partija evidentna, potvrđuje namjera grupe funkcionera SNP-a, predvođena poslanikom Aleksandrom Damjanovićem i predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, da sjutra održe  sastanak i formiraju paralelni odbor koji će da izmijeni odluke Glavnog odbora o kriterijumima za Kongres. Iz SNP-a, s druge strane, optužuju DPS da iza svega stoji i da, koristeći Damjanovića, želi da izvrši puč u partiji. 

"Damjanovićeva grupacija neće prezati čak i od nasilja samo da ostvari zadatak dobijen od DPS-a, da na bilo koji način preuzmu SNP. Zato je i toliki strah od Kongresa, jer znaju da ih je većina u SNP-u odavno pročitala", poručuju iz Milićevog krila SNP-a.

Da i u DEMOSU, prema pisanju medija, postoje sporenja govori činjenica da sjednica Glavnog odbora nije održana, te da potpredsjednik partije Goran Danilović zajedno s pristalicama traži održavanje prve vanredne izborne skupštine Demosa. Prvo SNP, zatim DEMOS. Dvije opozicione partije koje se, smatra politički analitičar Zlatko Vujović, suočavaju s rizikom od podjela zbog, jasno je kaže, programskih razlika. 

"Demos, bez obzira na građansku orjentisanost gospodina Lekića, daleko da je bio od toga jer je nacionalna dimenzija njegovog identiteta preovladavala građansku. SNP teško da će moći da preživi ili će biti na ivici cenzusa nakon nove podjele, a pitanje je da li će nova partija moći da garantuje parlamentrani status", smatra Vujović. 

Sve ukupno, smatra Vujović, ukazuje na jedno.

"Opoziciona politička scena nalazi se u dosta konfuznom stanju. Ono što se može reći za sve opozicione, ali i za vladajuće partije, da jednostavno nemaju unutar-partijske mehanizme koji bi omoguićili konsolidaciju različitih pristupa, već svako neslaganje s rukovodstvom rezultira raspadom političke partije", kaže Vujović.

Ono što je očigledno jeste da će opoziciona ponuda pred naredne parlamentarne izbore, smatra Vujović, biti značajno izmijenjena. U kojoj mjeri će njihovi birači izaći na izbore, zavisiće od stepena opozicione konsolidacije i adekvatne ponude koja je, zaključuje Vujović, u nekim situacijama prilično izostajala. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније