Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

30. 06. 2017. 12:18 >> 08:24
25

BOŠKOVIĆ UVJERAVA

CG u NATO nije protiv Srbije

Crnogorsko članstvo u NATO-u apsolutno nije usmjereno protiv bilo koje države u regionu, pogotovo ne protiv Srbije, sa kojom su odnosi možda i najbolji u posljednjih 11 godina, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je rekao da očekuje da se odmah nakon formiranja srpske vlade organizuje uzajamna posjeta dva ministra, njegova Srbiji, a srpskog ministra Crnoj Gori. 

Bošković je, u intervjuu za Tanjug, rekao da je izjava potpredsjednika Vlade Rusije Dmitrije Rogozina, da je ulazak Crne Gore u NATO uperen direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije, ustvari je bila "više poruka Srbiji, nego Crnoj Gori".

On je istakao da takvu izjavu Rusije ne može da opravda, niti da shvati, i da je crnogorsko članstvo u NATO-u od najboljeg interesa za Rusiju, ako su joj interes mir i stabilnost na Balkanu

Ostvarili vitalni interes

"A ako nijesu, onda ne vidim zašto bismo uopšte uzimali u razmatranje njihov interes", kazao je Bošković i dodao da se nada da će "oni u narednom periodu shvatiti da ovo što smo mi uradili apsolutno nije protiv interesa Rusije i da ćemo ove odnose, koji su sada na najgorem mogućem nivou, podići u narednom periodu". 

Bošković smatra da je "interes Srbije da bude dio Sjevernoatlanskog saveza", i da je put ka Evropskoj uniji značajno olakšan prethodnim učlanjenjem u Sjevernoatlanski savez. 

Ministar je dodao da su nas lekcije iz prošlosti naučile da neutralnost nije baš opcija. 

On je rekao da je ulaskom Crne Gore u Sjevernoatlanski vojni savez, početkom ovog mjeseca, stavljena tačka na eventualne teritorijalne pretenzije u regionu na našu državu. 

"Ispunjavanjem ovog spoljnopolitičkog prioriteta smo ostvarili najvitalniji državni interes Crne Gore, a to je da smo obezbijedili mir i stabilnost za Crnu Goru, za njene građane. Time doprinosimo miru i stabilnosti regiona i na taj način obezbjeđujemo nepromjenljivost granica Crne Gore u, nadam se, jednom zaista dugom periodu", kazao je Bošković.

STOP za velikodržavne projekte

Na pitanje da li je članstvo u NATO dovoljna garancija za to u slučaju da dođe do realizacije nekih geoplitičkih interesa, poput projekta velike Albanije, Bošković je odgovorio da "upravo crnogorska integracija u NATO stavlja pečat na sve velikodržavne projekte na Balkanu, koji su uključivali Crnu Goru". 

"Bilo da je riječ o velikoalbanskom projektu, velikosrpskom ili bilo kojem drugom projektu", kazao je on i dodao da je "buducnost u evroatlanskim integracijama, ne samo kad je Crna Gora u pitanju, već i kompletan region Zapadnog Balkana".

Na pitanje da li bi u nekim delikatnim intervencijama NATO, recimo na Kosovu, Crna Gora preispitala svoje učešće i eventualno rekla "ne", Boškovic nema dilemu. 

"U dogovoru sa našim saveznicima, u bilo kojoj varijanti, učestvovali bi u bilo kojoj akciji koju NATO definiše kao zajednički dogovor svih 29 članica. Bilo da je to Kosovo, bilo da je to neki drugi dio na zemaljskoj kugli, bez obzira na naše unutrasnje političke prilike", kazao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније