Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

30. 06. 2017. 07:51 >> 07:24

EVROPSKA KOMISIJA

Budžet ASK-a ispod minimuma

Evropska komisija je u nezvaničnom radnom dokumentu o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 ocijenila da je budžet Agencije za sprečavanje korupcije nešto ispod zakonskog minimuma, koji je propisan na 0,2 odsto.

Nova Agencija za sprečavanje korupcije počela je s radom 1. januara 2016. godine. Budžet za 2017. dodijeljen Agenciji je nešto ispod zakonskog minimuma od 0,2 odsto i iznosi 1,67 miliona eura, navodi se u dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, koje je objavilo Ministarstvo za evropske poslove.

U dokumentu se navodi da je u januaru 2017. Agencija usvojila izmijenjeni pravilnik prema kojem je broj sistematizovanih radnih mjesta povećan za pet i da ukupno iznosi 60.

"Dok je u januaru 2016. godine Agencija počela s radom sa 23 službenika, u toku 2016. popunjeno je još 27 radnih mjesta, čime je broj zaposlenih porastao na 50. Određeni napredak je primijećen u pogledu jačanja kapaciteta u sektoru finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, mada je potrebna intenzivna obuka službenika o zaštiti zviždača i lobiranju", navodi se u dokumentu.

Precizira se da je u februaru Agencija usvojila plan rada za 2017. koji sadrži 13 strateških ciljeva. Navodi se da je tokom 2016. Agencija dala 185 mišljenja i donijela 58 odluka o nespojivosti funkcija (26 slučajeva u 2015) kao i 102 mišljenja vezana za sukob interesa.

"Na osnovu mišljenja Agencije, 75 javnih funkcionera je podnijelo ostavku na svoje funkcije, dok je 26 razriješeno. Agencija je ispitala 1.473 imovinska kartona koje su dostavili javni funkcioneri, čime je premašila svoj plan za 15 odsto", navodi EK.

Pokrenula je, kako se navodi, prekršajne postupke protiv 272 javna funkcionera zbog nedostavljanja imovinskih kartona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније