Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

29. 06. 2017. 12:10   >>  12:54 1

ORAV OCIJENIO

Stabilan napredak, još izazova predstoji

Crna Gora stabilno napreduje ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, navodeći da je potrebno posebnu pažnju potrebno usmjeriti na rezultate u oblasti vladavine prava.

Orav je, na konferenciji "Pet godina pristupnih pregovora – šta smo postigli", govoreći o dostignućima i predstojećimn izazovima Crne Gore na putu ka EU, ocijenio da je država duboko ušla u proces evropskih integracija.

On je ukazao da je Crna Gora u prethodnih pet godina, otvorila 28 poglavlja, a prošle sedmice privremeno zatvorila treće poglavlje.

"Stabilan napredak zemlje u pregovorima svjedoči da se naporan i predan rad isplate i da reforme garantuju da će proces teći dalje", saopštio je Orav na konferenciji "Pet godina pristupnih pregovora – šta smo postigli?", rekao je Orav na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.

On je kazao da su pravna tekovina i politika proširenja EU evoluirali.

Prema riječima Orava, kao rezultat toga, proces je postao zahtjevniji nego u prethodnim rundama proširenja.

"Napredak u pregovorima zavisi u potpunosti od Crne Gore i napretka ostvarenog na planu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU", naveo je Orav.

On je, kako je kazao, siguran sam da će Crna Gora, uz riješenost svih relevantih činilaca u zemlji i uz njihovu pomoć, nastaviti da stabilno napreduje u pravcu pridruživanja evropskoj porodici.

"Još predstoji mnogo izazova. Posebna pažnja je potrebna u pravcu obezbjeđivanja konkrentih i održivih rezuiltata, posebno u oblasti vladavine prava koji će nastaviti da određuje tempo pregovora", saopštio je Orav.

Kako je rekao, opipljivi napredak i u ostalim oblastima koja se tiču temeljnih pitanja će biti ključni za brže kretanje naprijed.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, je kazao da su proteklih pet godina, iako vremenski gledano ne tako dugo razdoblje, za Crnu Goru bile period značajnih i temeljitih društvenih promjena, zahvaljujući kojima je napravljen ogroman iskorak.

"Taj iskorak se ne ogleda samo u našem napredovanju prema članstvu u EU nego, iznad svega, u našoj čvrstoj riješenosti i posvećenosti da, kroz osiguranje višeg kvaliteta života naših građana, Crnoj Gori učvrstimo mjesto u evropskoj familiji naroda koja danas dijeli iste ili slične ciljeve, politike i mehanizme saradnje", objasnio je Pejović.

On je saopštio da uspješnost u tom procesu pokazuju neoborive činjenice.

"Pet godina nakon otvaranja pregovora, Crna Gora ima 28 otvorenih poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena i svakim je danom sve bliža članstvu u EU", naveo je Pejović.

On je ocijenio da je to za mladu državu, koja je ove godine obilježila jedanaestu godinu obnove nezavisnosti, veliki uspjeh.

Kako je kazao, taj rezultat može smetati samo onima koji ili ne vide svoju budućnost u EU, ili onima koji ne žele dobro svojoj državi.

On je podsjetio da je Crna Gora dosad predala pregovaračke pozicije za 30 poglavlja i ispunila početna mjerila u 12 od 13 poglavlja u kojima su ona postavljena.

Pejović smatra da je Crna Gora na dobrom putu da uskoro ispuni i posljednje mjerilo u 8. Poglavlju – konkurencija.

"Na tom temelju zasnivam i svoje uvjerenje da su pred nama posljednja otvaranja poglavlja", saopštio je Pejović.

On je rekao da je, imajući u vidu unutrašnju pripremljenost i čvrstu odlučnost Vlade da u narednom periodu intezivira reformske procese, uvjeren da će Crna Gora uskoro biti u prilici da ispuni završna mjerila i stvori uslove za zatvaranje još nekih poglavlja.

Pejović je pojasnio da su to poglavlja poput onih koja se odnose na privredno pravo, pravo intelektualne svojine, informatičko društvo i medije, preduzetništvo i industrijsku politiku, kao i transevropske mreže.

"Paralelno sa tim, nastavićemo da radimo i na ispunjavanju završnih mjerila u ostalim poglavljima, kako bismo u mandartu ove Vlade okončali pristupne pregovore i pripremili se za stupanje u članstvu", naveo je Pejović.

On je ocijenio da je prethodni petogodišnji period najviše obilježio rad na poglavljiima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda sloboda i bezbjednost.

"Sprovođenje akcinih plasnova je, kroz ispunjavanje 83 privremena mjerila, rezultiralo zaokruženimn pravnim okjvirom koji je usklađen sa kvalitetnim evropskim propisima i prati dobre standarde, značajno ojačanim inst itucionalnim okviromn i jasnim bilansom rezultata koji ih prati u praksi", kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme često čuju pitanja da li je moglo bolje i više.

On je kazao uvijek može bolje i više, ali da je siguran da su, u uslovima pod kojima Crna Gora vodi pregovore, u mnogim oblastima učinilo najviše što se moglo, a u drugima su naučene lekcije i stečeno iskustvo za bolji budući rad.

"Mi više ne pregovaramo samo puko prenošenje pravne tekovine i ispisivanje zakona, mi danas dokazujemo da sistem proizvodi rezultate u praksi, a to zahtijeva vrijeme", ocijenio je Pejović.

Kako smatra, pregovarački proces bio je veliki izazov za malu administraciju mlade države koji su dočekali sa velikim entuzijazmom i motivacijom.

"U cijelom nizu oblasti danas možemo reći da se ne razlikujemo od država članica EU", rekao je Pejović.

On je istakao da cilj Crne Gore nije puko članstvo u EU.

"Cilj je sam put tokom kojeg ćemo osigurati da reforme koje sprovodimo poboljšaju život svih kjudi u Crnoj Gori i zato u procesu pregovora prioritet dajemo kvalitetu reformi i održivosti ostvarenog sistema", zaključio je Pejović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније