Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2017. 09:25 >> 09:05
4

IVANČEVIĆ SMATRA

Integracije spore, jer fali volje

Najava crnogorskog premijera Duška Markovića da će pregovori s Evropskom unijom (EU) trajati još pet godina obeshrabrujuća je, ocijenio je predsjednik Crnogorske, Dragan Purko Ivančević.

 

Komentarišući obilježavanje pet godina od početka crnogorskih pregovora s Briselom, Ivančevoć smatra da danas, sumirajući rezultate ostvarenih reformi, "imamo razloge za ozbiljnu zabrinutost, jer je već sada jasno da ćemo biti država sa ubjedljivo najdužim pregovaračkim procesom".

"Sve ovo posebno je problematično kod činjenice da smo mala država sa nešto preko 600.000 hiljada stanovnika, sa malim brojem institucija i administracijom koja se ne može mjeriti sa bilo kojom državom članicom EU. Bilo bi logično i očekivano da je lakše i brže reformisati male sisteme kakav je crnogorski, ali nažalost, naše iskustvo govori sasvim suprotno", ocijenio je Ivančević.

U tom kontekstu je, kako je kazao, najlakše vidjeti koliko su "nelogična i isprazna sva hvalisanja naše političke elite kada sebe samoproklamuju za lidere EU integracija na zapadnom Balkanu, upoređujući se sa državama koje nijesu ni započele procese integracija ili su na samom početku, umjesto da se porede sa državama koje su uspješno sprovele taj proces".

"Više je nego jasno da naši maratonski integracioni procesi teku toliko sporo isključivo zbog nedostatka političke volje za istinskim reformama. Najava našeg premijera da će pregovori trajati još 5 godina, posebno je obeshrabrujuća. Vladajućoj političkoj eliti je bilo važnije da zadrži partijski uticaj u državnim organima nego da jača državu kroz razvoj nezavisnih, odgovornih i profesionalnih državnih institucija. Upravo zato nijesu daleko od istine svi oni koji primjećuju da je Crna Gora država za zarobljenim institucijama od strane jedne te iste, nepromjenjive vlasti, gotovo tri decenije", istakao je Ivančević.

Zahvaljujući partijskim institucijama, Crna Gora je, prema njegovom mišljenju, "pretrpjela nemjerljive štete".

"Korupcija i kriminal su postali opšta duštvena pojava. Privatizacije su nas ostavile bez značajnog društvenog bogatstva, proizvodeći socijalni kolaps. Zloupotrebe državnih resursa, gotovo da nemaju granica. Siva ekonomija uzima svoj danak, a država se enormno zadužuje, umjesto da ubira prihode koji joj pripadaju. Cvjeta devastacija i betonizacija prostora u korist moćnika kojima država širom otvara vrata. Obrazovanje i kultura su spali na najniže grane umjesto da budu naš najbolji brend. Državni organi su prenatrpani poslušnim i podobnim partijskim izvršiocima, umjesto da tamo sjede stručni, odgovorni i nezavisni profesionalci", naveo je Ivančević.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније