Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 06. 2017. 09:39 >> 09:11
8

MATERN SAOPŠTIO

EU neće posredovati u rješavanju krize u CG

Crna Gora napreduje jako dobro ka Evropskoj uniji. Činjenica je da je Crna Gora lider u odnosu na druge države kandidate, kao što je činjenica da posla još ima, saopštio je njemački ambasador u Podgorici, Hans Ginter Matern.

 

On je rekao i da nema potrebe za posredovanjem EU, niti Njemačke na unutrašnjem planu Crne Gore. Prioritet je, kaže, vladavina prava i konkretni rezultati koje EU očekuje.

"Crna Gora ima razloga za optimizam, svoj dio posla u procesu pristupanja EU radi dobro, ispred je ostalih kandidata", ocijenio je Matern.

On je, gostujući u emisiji EU integracije na TVCG, rekao da je primijetio da u Crnoj Gori postoje različita mišljenja o samom procesu.

I dok jedni kažu dinamika nije dobra, neophodno je otvaranje više poglavlja, da ih brže zatvaramo, drugi potenciraju da je proces pregovora bitan za reforme, za našu drzavu i da za to treba vremena. Ono što ambasador primjećuje jeste da ima promjena na bolje, ali i još obaveza koje se moraju završiti.

"Zakoni se donesu, ali se moraju i primjeniti. Važno je da se ti novi zakoni pretvore u nešto realno na terenu. Sve što se u tom dijelu bolje radi, rezultiraće bržimi putem ka EU," kaže Matern.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, on je rekao da ima dosta novina u pregovaranju u odnosu na ranije države. Riječ je o poglavljima koja se tiču vladavine prava.

"EU želi da vidi konkretne rezultate u državi kada je riječ o vladavini prava. To ne podrazumijeva samo mijenjanje zakona, već i nezavisnost pravosuđa, što je jedna od važnijih stvari. Ovo je proces u kojem se uči", kaže ambasador Njemačke.

Matern navodi da se ne može reći koji je broj godina potreban da se pregovaranje okonča.

"Proces nije beskonačan, ono što je važno jeste da ima kontinuitet, da ni Vlada, a ni građani ne izgube inteneresovanje. Smatram da može biti završen u razumnom vremenskom roku", kazao je on.

Govoreći o održivosti situacije i opoziciji van parlamenta, Matern kaže da je opozicija važna, i da je potrebno imati diskusiju u Skupštini, da moraju biti konstruktivni i objasniti da li je put ka EU ispravan.

"Opozicija je tu da nudi alternativne projekte, da kritikuje, da nudi konkretne programe, to ne čujemo od opozicije, već čujemo od NVO, a trebalo bi od partija koje su i izabarane. Ovako gube na važnosti ako ne učestvuju u ddiskusiji i predstavljaju svoje ideje, to se mora raditi javno", kazao je Matern.

Neće biti posredovanja u unutrašnjem konfliktu u Crnoj Gori, ni od EU, kao ni Njemačke, jasan je Matern.

"Crna Gora je sposobna da sama riješi problem, i još nešto. Pojedini ljudi u Crnoj Gori imaju radikalan ton, ali nijesu radikalni. Optimista sam da može da dođe dogovora", smatra ambasador Njemačke.

Odgovarajući na pitanje o novom projektu EU za Zapadni Balkan, tzv.Berlin plus, Matern objašnjava da nije ideja, niti da se želi usporiti proces pridruzivanja već da se učini bržim "tako što ćemo imati paralelene procese".

"Pokušavamo da ovdašnje države ubijedimo da sarađuju više nego ranije, da se predlažu projekti dobri i onda će takvi biti finansirani. Više konkretnih rezultata dovešće i do boljih sredstava", kaže Matern.

Njemački ambasador kaže da je primijetio strah kod pojedinih u Crnoj Gori od mogućnosti da se različite države spoje kako bi se Crna Gora usporila.

"Odmah da kažem da to nije tačno, to nije naša namjera, naša namjera je da ubrzamo proces. Dobri projekti dovode do sredstava podstaknemo bolju saradnju", kazao je Matern.

Isidora SEKULIĆ ŠOĆ

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније