Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

27. 06. 2017. 18:59 >> 18:32
1

MARKOVIĆ O MEDIJSKOJ SCENI

Očit nedostatak profesionalnih standarda

Predsjednik Vlade Duško Marković i najviši zvaničnici Savjeta Evrope ocijenili su danas u Strazburu da je Crna Gora tokom proteklih deset godina članstva u ovoj organizaciji ostvarila odlične rezultate i zavidan uspjeh i da je riječ o deceniji uspješnog partnerstva Crne Gore i Savjeta Evrope.

Na sastancima Markovića sa generalnim sekretarom SE Torbjornom Jaglandom, predsjedavajućim Parlamentarne skupštine SE Antoniom Guterešom i predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Gudrun Mosler-Tornstrom rečeno je da Crna Gora sve svoje uspjehe tokom desetogodišnjeg članstva dijeli sa partnerima, da naša zemlja sa ozbiljnošću prihvata u postmonitoring periodu sve preporuke SE, kao i da Crna Gora sa ovom organizacijom dijeli zabrinutost za izazove u Evropi i regionu Zapadnog Balkana.

Informišući sagovornike o situaciji u Crnoj Gori, Marković je posebno naglasio činjenicu da vladajuća koalicija u Crnoj Gori nema nikakve dileme u pogledu budućnosti, odnosno da je na čvrstom stanovištu da je Evropska unija najbolji izbor za Crnu Goru.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Vlade je ponovio da Crna Gora očekuje da pregovore o pristupanju EU okonča za pet godina.

"Sad ulazimo u drugu fazu – fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Spremni smo da za pet godina okončamo pregovore o članstvu i vjerujemo da je na to spremna i Evropska unija“, rekao je Marković Jaglandu.

Premijer je upoznao generalnog sekretara sa ekonomskom i političkom situacijom u Crnoj Gori, rekavši da su na ekonomskom planu rezultati koje smo postigli otklonili njegovu zabrinutost sa početka mandata, što potvđuje i sadašnji privredni rast naše zemlje od 3,2 odsto.

Odluku opozicije da bojkotuje parlament koristeći kao izgovor prošlogodišnje parlamentarne izbore, premijer je ocijenio iracionalnom i zaključio da je pravi cilj opozicije kompromitacija institucija i sistema.

"Uprkos tome i Vlada i vladajuća koalicija su stabilne“, rekao je Marković ponovivši da je opoziciji čak nudio i ulazak u Vladu i da će i Vlada i vladajuća koalicija dalje povlačiti proaktivne poteze.

"Želim da Vas uvjerim da naš interes nije da betoniramo ovu situaciju. Biće različitih inicijativa i od strane Vlade i od strane vladajuće većine, ali neće biti pristanka na ultimatume“, rekao je premijer.

Marković je informisao generalnog sekretara o crnogorskoj medijskoj sceni, rekavši da je očit nedostatak profesionalnih standarda, na šta je generalni sekretar SE ocijenio je da je to opšta slika na Balkanu.

Jagland je izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je postigla naša zemlja, pri čemu je istakao potrebu nastavka reformi naročito u oblasti vladavine prava.

Na sastanku predsjednika Vlade sa predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti razmijenjena su mišljenja i o lokalnoj samoupravi u našoj zemlji, što predstavlja poseban interes Kongresa. Premijer je informisao Mosler-Tornstrom sa problemom održivosti pojedinih lokalnih samouprava, ali je naglasio da Ministarstvo javne uprave koje je formirao ima poseban direktorat čija je nadležnost lokalna samouprava.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Marković je ocijenio da nakon ranijieg perioda napetosti neki politički događaji u Evropi i u našem regionu u posljednje vrijeme ulivaju optimizam, ali je naglasio da ne treba gubiti iz vida interes Rusije da destabilizuje region i ugrozi njegovu evropsku i evroatlantsku perspektivu.

Predsjednik Vlade pozvao je čelnike Savjeta Evrope da posjete Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније