Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

23. 06. 2017. 17:27 >> 17:01
10

CGO SMATRA

Imenovanje Vlahović šteti ugledu CG

Odluka Vlade da predloži Sanju Vlahović za ambasadorku Crne Gore u Italiji pokazatelj je odnosa vlasti prema vrijednostima koje promoviše a koje nijesu zasnovane na znanju niti na akademskoj časti, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

 

Saradnica na programima u toj NVO, Mira Popović smatra da je istovremeno to pokazatelj kako je interes jedne partije nadvladao državni interes.

"A u državnom je interesu da Crnu Goru predstavljaju u diplomatiji lica koja pored formalno-pravnih uslova imaju i niz drugih neupitnih kvaliteta, a ne ona koja su nedostojna te funkcije", navela je Popović.

Iz CGO-a navode da su inicijalni nalazi i komisije na Univerzitetu Mediteran, o kojima je javno pričao profesor Milenko Popović, ukazali da je Vlahović plagirala gotovo tri četvrtine svog rada odnosno 63 odsto.

"O tome je javno pričao i profesor Buhalis čiji je rad plagirala Vlahović plagirala. Rukovodstvo Univerziteta Mediteran je nanijelo veliku štetu toj visokobrazovnoj ustanovi sa slučajem Vlahović, a Tužilaštvo nije adekvatno izvelo ovaj slučaj", dodali su oni.

Popović navodi i da čudi stav šefa diplomatije Srđana Darmanovića koji je, kako je navela, kao protivargumentaciju da je za ambasadora postavljena osoba optužena za plagijat naveo da "univerzitet i sudovi nijesu potvrdili da je rad Sanje Vlahović plagijat".

"Darmanović i sam dolazi iz akademske sfere i za očekivati je bilo da prilikom odabira ambasadora vodi računa da ta lica, ako dolaze iz akademske sfere, imaju akademskog integriteta. CGO sa žaljenjem ocjenjuje da se na ovaj način nagrađuju oni koji su grubo prekršili pravila akademske čestitosti. To je suprotno i ranije izraženom stavu te iste Vlade u dijelu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, u koji se po prvi put uvodi plagijat kao krivično djelo", zaključila je ona.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније