Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 13:50 >> 13:28
10

BOŠKOVIĆ U DUBROVNIKU

NATO i EU garant stabilnosti

Evropske i evroatlantske integracije zemalja Jugoistočne Evrope najbolji su garant stabilnosti ovog regiona, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

 

On je, na panelu ''Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi'' u Dubrovniku, saopštio da se nameće pitanje da li bi se na području bivše Jugoslavije dogodila velika ratna razaranja i ekonomsko zaostajanje da je ta zemlja bila dio NATO-a.

Bošković je konstatovao da su bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi identični onima sa kojima se suočava šira međunarodna zajednica, a to su terorizam i migracije prije svega.

Govoreći o terorizmu, Bošković je istakao da je riječ o hibridnom bezbjednosnom izazovu, kojeg je veoma teško locirati i kojem nijedna država nije u stanju sama da se odupre.

"Stoga je zajedničko djelovanje cijelog regiona Jugoistočne Evrope kroz mehanizme u okviru NATO i EU, jedini način na koji se terorizmu može stati na put", istakao je Bošković.

Kad je riječ o ruskom uticaju u kontekstu bezbjednosnih rizika, Bošković smatra da je evidentna potreba zvanične Moskve da se kroz političko, medijsko i druge oblike djelovanja, miješa i utiče na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore.

On je, kako je saopšteno, dodao da je najintenzivnija kampanja odvraćanja Crne Gore sa njenog evroatlantskog puta sprovedena kada je članstvo u Sjevernoatlantskom savezu postalo izvjesno.

"Zahvaljujući prisebnosti i zrelosti crnogorskih institucija, te podršci međunarodnih partnera, Crna Gora je adekvatno odgovorila na takve bezbjednosne izazove i sada je članica najmoćnijeg političko-odbrambenog saveza na svijetu", naglasio je Bošković.

Govoreći o budućnosti regiona Jugoistočne Evrope, on je ponovio da samo članstvo u NATO predstavlja garant stabilnosti i prosperiteta, te da je jedan od najbitnijih stavova koji će Crna Gora zastupati u Alijansi stimulisanje zemalja tog regiona da slijede njen put.

"Članstvo naše zemlje dobija na punom značaju samo ukoliko je i region dio sistema kolektivne bezbjednosti", kazao je Bošković.

Pored crnogorskog ministra odbrane, na panelu su učestvovali i ministri odbrane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Damir Krstičević i Marina Pendeš i zastupnik pred Evropskim parlamentom, Tonino Picula.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније