Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

22. 06. 2017. 07:45 >> 08:46
7

LUKOVAC APELUJE

Ne praviti zamjenu za EU

Ideja o formiranju carinske unije i jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je preuranjena, imajući u vidu razlike u privredama država regiona, ocijenio je Branko Lukovac, bivši ministar vanjskih poslova i kopredsjednik Igmanske inicijative za Crnu Goru.

On navodi da Crna Gora načelno treba da podržava inicijative o unapređivanju saradnje država Zapadnog Balkana, ali upozorava da nikako ne treba graditi zamjenu za Evropsku uniju.

Podsjećamo, ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu naišla je na kritike u Crnoj Gori, jer će, prema ocjeni domaćih stručnjaka, usporiti evropske integracije naše države.

Ipak, ranije je evropski komesar za proširenje Johanes Han, tokom posjete Beogradu, izjavio da je Vučićeva ideja "sjajna, jer će obezbijediti veću privlačnost za investicije".

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović kazao je nedavno za naš list da je stvaranje ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu planirano samo pod uslovom da bude dio procesa pridruživanja EU.

Branko Lukovac navodi da, iako se već čitavu deceniju iznose predlozi o povezivanju i znatno većem nivou saradnje Zapadnog Balkana, koji bi mogao postati i poseban region, nije se daleko odmaklo u pridobijanju onih koji odlučuju o takvim inicijativama.

"Drugdje, u Evropi, to uže ili subregionalno povezivanje je veoma razvijeno i predstavlja veliku prednost za zemlje članice. Imamo u vidu Nordijsku, Baltičku, Beneluks kao i Višegradsku saradnju. Međutim, ideja o formiranju carinske unije i jedinstvenog tržišta je preuranjena, imajući u vidu razlike u privredama država Zapadnog Balkana, te prioritet razvoja vlastitih ekonomija, kako bi one, u doglednom vremenu, mogle da izdrže konkurenciju većih i razvijenijih", rekao je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније