Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

18. 06. 2017. 12:55 >> 12:27
3

SEKULOVIĆ SMATRA

Kodeks bez sankcija za poslanike

Etički kodeks i Poslovnik o radu parlamenta ne sadrže djelotvorane sankcije, a trenutna situacija u kojoj poslanici opozicije bojkotuju rad Skupštine onemogućava svrsishodnu primjenu ili eventualne izmjena i dopune tih akata, ocijenio je advokat Sergej Sekulović.

 

On je kazao da nemile scene u Skupštini imaju efekat prelivanja na crnogorsko društvo i kao takve negativno utiču na društvenu koheziju i prijeko potrebno smirivanje tenzija i izgradnju ambijenta koji će omogućiti demokratsku inkluziju.

"Međutim, teško je reći da su iznenađenje", kazao je Sekulović.

On je naveo da se posljednjih godina politički ambijent u Crnoj Gori može definisati kao neka vrsta neobjavljenog, mutiranog poluvanrednog stanja.

"Dakle, netrpeljivost ima svoje kontinuirane i duboke korijene, koji sigurno neće nestati preko noći. Ono čemu se treba nadati jeste da su prijetnje, pozivi na lične obračune i predviđanje ozbiljnih širih sukoba samo dio političke retorike", kazao je Sekulović.

On je ocijenio da se teško može zaključiti da Etički kodeks i Poslovnik o radu parlamenta sadrže djelotvoran sistem sankcija.

"Navedena akta imaju sistem sankcija koji u najtežem obliku predviđaju udaljenje sa sjednica u određenom vremenskom intervalu"“, podsjetio je Sekulović.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u kojoj poslanici opozicije bojkotuju rad Skupštine dodatno onemogućava svrsishodan postupak primjene ili eventualnih izmjena i dopuna Etičkog kodeksa i Poslovnika.

Sekulović dodaje da sama procedura sistem čini dodatno nefunkcionalnim.

"Prvenstveno mislim na nadležnost odbora i činjenicu da je proceduralna inicijativa zakazivanja sjednica odbora u konkretnom slučaju u rukama zamjenika predsjednika odbora, koji treba li naglasiti, mora biti iz redova opozicije", pojasnio je Sekulović.

Komentarišući mogućnost sankcionisanja poslanika za fizički napad i verbalne prijetnje, on je kazao da nije pristalica da se od parlamenta, kao srca demokratije, pravi sterilna institucija u kojoj ne smijete povisiti glas.

"Poslanik treba da ima svijest da svojim djelovanjem doprinosi stvaranju političke kulture i učestvuje u građenju ustavnog patriotizma. Ali, politički sukobi mogu imati oštar izraz i emocionalni naboj", naveo je Sekulović.

Pojasnio je da se normativno za fizički napad i verbalne prijetnje primjenjuje Krivični zakonik, ali u kontekstu političke borbe u Skupštini može doći do situaciju da je trećini poslanika u jednom trenutku skinut imunitet, što bi proizvelo apsurdnu poziciju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније