Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 06. 2017. 17:02   >>  21:07 19

MANDIĆ POZVAO

BG konkretnije da pomogne Srbima u CG

Vlasti u Srbiji moraju sistematičnije i konkretnije da pomognu Srbima u Crnoj Gori, koji su izloženi stalnim pritiscima, napadima i diskriminaciji, rečeno je danas na konferenciji za novinare Odbora za odbranu poslanika u Skupštini Crne Gore, Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića održanoj u Beogradu.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da je potreban "sistematičan pristup" srpskih vlasti, a ne pojedinačne akcije.

"Srbi u Crnoj Gori imaju potrebu da znaju da uz njih stoje sunarodnici", rekao je Mandić, dodajući da ne postoji dobra saradnja s Ambasadom Srbije u Crnoj Gori i da "ne osjeća prisustvo Srbije na terenu".

S druge strane, dodao je Mandić, vlasti u Crnoj Gori su, kad god su bili u prilici, "nepogrješivo povlačili poteze" koji su na štetu Srba, čak iako nisu imali vlastitu korist, kao što je na primjer podrška Kosovu za članstvo u Unesku.

Mandić je rekao da je srpski narod u Crnoj Gori brutalno diskriminisan, srpska pravoslavna crkva ugrožena, a da se ćirilica izmiješta iz upotrebe.

"Tome pružamo snažan otpor kao jedina srpska stranka u Skupštini Crne Gore", rekao je Mandić.

On je rekao da su Srbi u Crnoj Gori predmet napada čiji je cilj da se na svakom mjestu i koraku prenese poruka da nije poželjno sačuvati tradicionalni, vjerski, nacionalni identitet.

"Državnom teroru i nasilju ćemo se suprotstavljati na svakom mjestu, braneći prava i slobode koje zaslužujemo", rekao je lider Demokratskog fronta i ponovio da je Crna Gora na ivici građanskog sukoba.

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da srpska vlast mora odlučnije, spremnije i hrabrije da Srbima u Crnoj Gori da podršku, a ne da "poput noja zabija glavu u pijesak".

"Ne možemo pod firmom nemiješanja, neutralnosti i dobrsusjedskih odnosa mirno da posmatramo šta se dešava u Crnoj Gori, kršenje ljudskih, etničkih i nacionalnih prava Srba", rekao je Vukadinović, izrazivši podršku Srbima koji vode "tešku i časnu borbu" za očuvanje svog identiteta i političkog opstanka u Crnoj Gori.

Vukadinović je rekao da srpska javnost ne može ravnodušno da gleda na dešavanja u najbližem susjedstvu, kao da se to događa negdje na dalekom istoku ili jugu, i da se ne može zataškavati pitanje srpstva u Crnoj Gori.

"Nečinjenjem postajemo saučesnici", rekao je Vukadinović i dodao da Srbija ima obavezu i kao članica međunarodnih organizacija da reaguje na kršenje ljudskih prava.

Direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković izjavio je da očekuje da će pritisci vlasti na Srbe biti sve veći i opasniji, ali da će vladajući režim, uprkos svim pritiscima, morati da nestane.

Đurković je rekao da je "izmišljotina" o državnom udaru prilikom održavanja parlamentarnih izbora jedini razlog zašto opozicija nije došla na vlast, a da nastavak pritisaka, zastrašivanja i progona očekuje i za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Istoričar Čedomir Antić izjavio je da Srbija nema samo ustavnu obavezu da brine o dobrobiti Srba u svijetu, nego da i kao članica OEBS-a ima obavezu da brani mir i demokratiju, posebno u bliskim zemljama.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Slaven Radunović su bili optuženi za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj nasilne promjene državnog uređenja.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније