Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

08. 06. 2017. 21:25 >> 21:03

PEJOVIĆ PORUČIO

Spremni za otvaranje preostalih poglavlja

Na junskoj međuvladinoj konferenciji, na bazi ostvarnih rezultata, Crna Gora će biti u prilici da otvori i privremeno zatvori još neka pregovaračka poglavlja, saopštio je ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović. On je naveo i da su ispunjena gotovo sva početna mjerila, čime su stvoreni preduslovi za otvaranje preostalih poglavlja. Rekao je da institucije vrijedno rade na ispunjenju završnih mjerila koje će omogućiti ulazak u narednu fazu pregovora – zatvaranje poglavlja.

Pejović i vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, otvorili su danas u Budvi deveti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Ekonomsko-socijalnog komiteta Evropske unije i Crne Gore (ZKO).

"Pejović je predstavio aktuelni momenat u pregovorima istakavši da su ispunjena gotovo sva početna mjerila, čime su stvoreni preduslovi za otvaranje preostalih poglavlja, kao i da institucije vrijedno rade na ispunjenju završnih mjerila koje će omogućiti ulazak u narednu fazu pregovora – zatvaranje poglavlja. Na toj liniji je iznio očekivanje da će na junskoj međuvladinoj konferenciji, na bazi ostvarnih rezultata, Crna Gora biti u prilici da otvori i privremeno zatvori još neka pregovaračka poglavlja", navodi se u saopštenju.

Pejović je apostrofirao značaj učešća civilnog sektora u pregovorima, istakavši njihov doprinos radu radnih grupa, kao i pripremi dokumenata ključnih za pregovarački proces.

U tom kontekstu je istakao da sastanci Zajedničkog konsultativnog odbora predstavljaju dragocjen doprinos afirmaciji saradnje državnih organa i civilnog sektora, kao i podrške civilnog sektora pristupnom procesu.

"Zajednički odbor se, nakon osam sastanaka, pokazao kao dobar format za međusobnu komunikaciju u smislu definisanja, preispitivanja i sprovođenja obaveza u pojedinim pregovaračkim poglavljima. U tom pravcu, praćenjem pregovaračkog procesa i aktivnim učešćem u davanju konkretnih preporuka, civilni sektor je postao značajan akter u usmjeravanju crnogorskog društva ka evropskim vrijednostima“, istakao je Pejović.

Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner je dao osvrt na aktuelno stanje u procesu pristupanja. On je pohvalio Crnu Goru za stabilan napredak koji ostvaruje u pristupnim pregovorima istakavši da tempo  kretanja prema članstvu određuje kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava. Takođe je pozdravio posvećenost Crne Gore fiskalnoj konsolidaciji.

Predstavnici evropske i crnogorske delegacije na dvodnevnom sastanku razmatraju najvažnije teme iz politike javnog zdravlja i slobode kretanja robe, kao i stanja u civilnom društvu u Crnoj Gori, nakon čega će biti usvojena Zajednička deklaracija s preporukama koje se odnose na diskutovane oblasti.

Kopredsjedavajući Odborom Srđa Keković je iznio očekivanje da će ZKO dati korisne preporuke u oblastima zdravlja i kretanja robe i ukazao na značaj saradnje i razmjene mišljenja s Ministarstvom evropskih poslova u ovom formatu.

Kopredsjedavajuća Ivana Jelić je pozdravila doprinos koji ovo tijelo pruža pregovaračkom procesu i iznijela očekivanje da će zajednička deklaracija predstavljati značajan putokaz za dalji rad i napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније