Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

08. 06. 2017. 13:17   >>  12:50

PORUKA EK

Pravna tekovina EU da se kvalitetno sporovodi

Predstavnici Evropske komisije konstatovali su da je Crna Gora u periodu između dva sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju ostvarila napredak u prenošenju pravne tekovine EU u crnogorska zakonodavstvo, te da u narednom periodu fokus treba da bude na njegovom kvalitetnom sprovođenju.

 

Predstavnica Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Marija Fernandez pozvala crnogorske institucije da kompletiraju proces uspostavljavanja nezavisne institucije za državnu pomoć, u skladu sa obavezama Crne Gore iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je tokom osmog sastanka Pododbora pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu.

“Izrazila je očekivanje da će Crna Gora ubrzo ispuniti posljednje početno mjerilo u poglavlju 8 Konkurencija čime će se ujedno i zaokružiti rad na svim mjerilima za otvaranje koje je Crna Gora  dobila“, navodi se u nsaopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je podsjetio da je, od početka pregovaračkog procesa Crna Gora napravila značajan napredak u oblastima koje pokriva ovaj pododbor, što potvrđuje otvaranje pregovora u poglavljima 4. Sloboda kretanja kapitala, 5. Javne nabavke, 6. Privredno pravo, 7. Pravo intelektualne svojine, 9. Finansijske usluge i 28. Zaštita potrošača i zdravlja.

„On je istakao da crnogorske institucije nastavljaju s posvećenim radom i daljim unapređenjem stanja u navedenim oblastima, kroz usklađivanje s propisima EU i dostizanje evropskih standarda“, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu je posebno ukazao na dalji rad na poglavlju 8. Konkurencija usmjeren na ispunjavanje mjerila za otvaranje tog poglavlja.

„Možemo konstatovati da je Crna Gora ostvarila vidljive rezultate u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravilima državne pomoći EU, te da ćemo današnji Pododbor iskoristiti kako bismo zajednički utvrdili dalje aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi ispunili preostalo početno mjerilo. Time ćemo ne samo stvoriti uslove da započnemo pegovore u ovoj oblasti nego i zaokružiti rad na svim mjerilima za ovaranje koje je EK postavila u 13 pregovaračkih poglavlja“, rekao je ministar.

On je poručio da je Crna Gora na kraju pete godine pristupnih pregovora, i da su svi dosadašnji rezultati, kao i planirane aktivnosti, potvrda snage i spremnosti institucija da nastave s pozitivnim iskoracima prema članstvu u EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније