Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B. Višnjić

07. 06. 2017. 15:38 >> 17:02
11

VUJANOVIĆ PORUČIO

Članstvo početak nove Crne Gore

Članstvo u NATO početak je nove Crne Gore, koja će biti odgovoran saveznik i poštovati sve vrijednosti evroatlantske zajednice, poručio je predsjednik Filip Vujanović.

On je, nakon što je zastava Crne Gore podignuta ispred sjedišta Alijanse, u Briselu kazao da je naša država dugo čekala ovaj dan.

"Ovo je najveći uspjeh od obnove nezavisnosti 2006. Čekali smo dugo ovaj dan i zaista smo ga zaslužili. Vjerujem da će se ovo pamtiti i kao važan dan i za Alijansu. Osam godina nakon posljednjeg proširenja NATO dobija novu članica. Zastava će se ponosno vijoriti ispred središta NATO-a kao simbol prosperitetne Crne Gore koja sada i zvanično pripada evroatlantskoj porodici", naveo je Vujanović.

Danas je, kako je dodao,  sve u znaku svjetlije budućnosti koja čeka Crnu Goru.

"Zato istoriju neću pominjati osim što ću reći da je danas nesumnjivo istorijski dan za Crnu Goru. Još od 2006. kad je nezavisna Crna Gora ponovo na mapi Evrope Crna Gora je predano radila na ispunjenju ovog cilja. Suočavali smo se s brojnim izazovima. Težak rad i zalaganje uvijek se adekvatno vrednuju", naveo je Vujanović.

On je kazao da je Crna Gora u procesu pristupanja  postala bolja država i bolje društvo.

"Budite ubijeđeni da ćemo i dalje nastaviti da radimo da bi bili još bolji. Ovo nije kraj već početak nove Crne Gore, države koja će nastaviti svoj put ka Evropskoj uniji za dobro svih građana".

Vujanović je poručio da će Crna Gora i dalje biti iskren i dobar susjed i primjer kako doprinijeti stabilnosti regiona "i saveznik na koga možete da se oslonite i saveznik koji može da računa na vas".

"Danas je potvrđena politika otvorenih vrata- jedna od najuspješnijih politika. Time se šalje jasna poruka da je perpektiva članstva aktivna i da se težak rad nagrađuje".

Prema riječima Vujanovića, danas ne bi bili članica da nije bilo neumornog zalaganja ljudi iz svih sfera društva koji su timski radili vjerujući u evroatlantsku perspektivu.

"Danas su nama i bivši predsjednik Vlade, Milo Đukanović, i aktuelni i bivši ministri odbrane i vanjskih poslova kojima upućujem iskaze poštovanja i zahvalnosti. Takođe ne bi bili ovdje ni bez pomoći naših saveznika. Zahvaljujem generalnom sekretaru na njegovoj iskrenoj podršci, savjetima i prijateljstvu", naveo je predsjednik.

Članstvo je, kazao je Vujanović,  početak novog doba za Crnu Goru koja će biti odgovoran saveznik koji će poštovati i štititi vrijednosti evroatlantske zajednice u koju smo zasluženo ušli.

"Neka je naša zastava vječno zavijorena ispred sjedišta NATO-a i neka je vječna Crna Gora", zaključio je Vujanović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Crna Gora prešla veliki put reformi da bi se našla na ovom mjestu.

“Pozdravljam vašu posvećenost. Zaslužili ste mjesto za našim stolom. Od danas će se vaša zastava vijoriti zajedno sa našima i od danas ćete imati 28 zemalja koje će vam priskočiti u pomoć kada god vam bude trebalo”, poručio je Stoltenberg.

Kako je kazao, NATO će imati koristi od članstva u Alijansi, isto kao i Crna Gora.

“Svaki novi član čini NATO jačim i efikasnijim, politički i vojno, pomažuć́i nam da se prilagode i razvijaju izazove, kao što su terorizam i doprinos međunarodnoj bezbjednosti u cjelini”, naveo je Stoltenberg.

On je rekao da crnogorsko pridruživanje Alijansi šalje poruku da vrata NATO-a ostaju otvorena.

Stoltenberg je saopštio da će zastava, istovremeno sa podizanjem u sjedištu NATO-a, biti podignuta na novom sjedištu Alijanse preko puta i na dvije strateške komande u Monsu i u Norfolku u Virdžiniji.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније