Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

07. 06. 2017. 14:58 >> 19:12
37

ISPRED SJEDIŠTA NATO

Podignuta crnogorska zastava u Briselu

Crnogorska zastava podignuta je danas u sjedištu NATO-a u Briselu povodom učlanjenja naše zemlje u Alijansu, kao 29. članice. Zastava je podignuta uz intoniranje crnogorske himne.

 

Istovremeno je zastava podignuta ispred starog i novog sjedišta Alijanse, Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi u Monsu, kao i u američkog gradu Norfolku gdje je Vrhovni štab komande za transformaciju.

Podizanju zastave prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Crnogorsko članstvo u NATO istorijski je uspjeh za državu i pokazuje da je politika otvorenih vrata Alijanse i dalje aktivna, poručio je Vujanović, na konferenciji za medije prije ceremonije podizanja zastave.

On je naveo da je ovo izuzetno značajan dan za Crnu Goru, dodajući da je članstvo u NATO veliki uspjeh i istorijski događaj.

„Crna Gora je, samo deset godina nakon obnove nezavisnosti, zahvaljući napornom radu i posvećenosti reformama, postala članica NATO“, rekao je Vujanović novinarima uoči podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

Kako je naveo, crnogorska budućnost će, članstvom u NATO, biti prosperitetna i Crna Gora će donositi odluke o najvažnijim pitanjima u okviru najjače, najorganizovanije i najefikasnije Alijanse u istoriji čovječanstva.

On je zahvalio Stoltenbergu i svim saveznicama na, kako je rekao, nesebičnoj i izuzetnoj podršci koju su pružili.

„Zahvalni smo NATO-u na organizovanju današnje izuzetne ceremonije, koja predstavlja zajednički uspjeh i za Alijansu, i za Crnu Goru“, naveo je Vujanović.

Crna Gora će, dodao je, nastaviti da doprinosi ispunjavanju ključnih vrijednosti i ciljeva Alijanse.

„NATO i dalje predstavlja svetionik nade za sve one koji su spremni da ispune standarde i dijele vrijednosti Alijanse“, naveo je Vujanović.

Kako je kazao, današnja ceremonija je simbol crnogorskog uspjeha i dokaz da je politika otvorenih vrata i dalje aktivna.

„Siguran sam da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a“, dodao je Vujanović.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, poželio je dobrodošlicu Vujanoviću.

On je podsjetio da je u ponedeljak instrument o pristupanju Crne Goren deponovan u Vašingtonu i Crna Gora je od tog momenta postala punopravna članica Alijanse.

„Čast mi je što sam bio u Vašingtonu sa crnogorskim premijerom, Duškom Markovićem kada je Crna Gora postala članica Alijanse“, saopštio je Stoltenberg.

On je najavio da će danas biti podignuta crnogorska zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

„Pozdravljamo članstvo Crne Gore u porodicu NATO-a“, naveo je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO je savez demokratija, koje okuplja isti cilj. „Zajedno smo jedni uz ruge, branimo se međusobno“.

Stoltenberg je rekao da se Crna Gora pridružuje NATO-u kao ravnopravna članica. „Ima mjesto za našim stolom, ima ravnopravan glas o odlučivanju o budućnosti Alijanse“.

Stoltenberg je čestitao Vujanoviću i narodu Crne Gore na svemu ostvarenom.

Kako je kazao, vrata NATO-a su, od osnivanja Alijanse, uvijek bila otvorena za one koji dijele vrijednosti sa nama i doprinose našoj bezbjednosti.

„Pristupanje Crne Gore šalje poruku svim državama koji žele da se učlane u NATO, da, ako zemlja ide putem reformi, ukoliko prihvata demokratiju i vladavinu prava i dokaže da je spremna i voljna da doprinosi našem kolektivnom sistemu odbrane, ukoliko dijeli odgovornosti, ali i nagrade, onda ta država može da pristupi Alijansi“, poručio je Stoltenberg.

Kako je rekao, crnogorsko pristupanje Alijansi je dobro za Crnu Goru, NATO, stabilnost Zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbjednost.

Upitan šta ovo proširenje NATO-a znači za Gruziju i Ukrajinu, Stoltenberg je saopštio da proširenje pokazuje da su vrata Alijanse otvorena.

„Zemlje koje sprovode reforme, modernizuju svoju odbranu i bezbjednosne strukture, razvijaju vladavinu prava, snaže demokratske institucije kao što je Crna Gora uradila, mogu da se pridruže Alijansi“, naveo je Stoltenberg.

Prilog Jelene Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније