Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ O.Z. ]

06. 06. 2017. 11:21 >> 11:12
16

NAKON ULASKA U NATO

Rusija revidira saradnju sa CG

Crna Gora i formalno je juče postala članica NATO-a, a u Moskvi nijesu mnogo čekali kako bi poslali upozorenje o prekidima saradnje i kontramjerama.

Naša zemlja je od juče 29. članica Alijanse, što je prvo proširenje tog vojno-političkog saveza poslije osam godina. Rusija ne prihvata ulazak Crne Gore u NATO, kojeg je Kremlj označio kao glavnu bezbjednosnu prijetnju.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović nije ni uručio ratifikacione instrumente američkom podsekretaru za politička pitanja Tomasu Šenonu, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova je već najavilo da će odgovoriti zbog ulaska Crne Gore u NATO.

Kao i prethodnih mjeseci, upozorili su na "antirusku histeriju i propagandu iz Podgorice".

Moskva ostavlja sebi pravo da odgovori na "neprijateljsku politiku" Podgorice zbog formalnog završetka procedure stupanja Crne Gore u NATO, navodi se u komentaru objavljenom na internet stranici ruskog ministarstva.

Zvanična Moskva nije konkretno navela o kakvim mjerama je riječ, ali nedavno se vidjelo da će ruski odgovor biti ekonomski i politički. 

Nakon uručenja ratifikacionih instrumenta, iz Moskve je stigla i poruka da će se, nakon stupanja u NATO, možda revidirati program saradnje sa Crnom Gorom, prije svega u vojnotehničkoj sferi.

"Rusija ne može da sarađuje sa Crnom Gorom pod istim uslovima, uključujući i vojno-tehničku sferu. Nije isključeno da će jedan broj biti i prekinut", izjavio je za Sputnjik šef komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost Viktor, Ozerov.

"Da li će neki programi biti prekinuti ili revidirani, pokazaće revizija. U svakom slučaju, sporazum sa Crnom Gorom će biti revidiran nakon njenog stupanja u NATO", obećao je on.

Ipak, naveo je da članstvo Crne Gore u Alijansu ne znači automatski prekid sporazuma i kao primjer naveo saradnju sa Turskom.

"Međutim, u doktrini nacionalne bezbjednosti Rusije, koju je utvrdio predsjednik (Vladimir Putin), NATO je jedan od glavnih prijetnji nacionalnoj bezbjednosti zemlje i sa te tačke gledišta će se razmatrati sporazum sa Crnom Gorom", rekao je Ozerov.

I ruski mediji, očekivano, nijesu juče blagonaklono izvještavali o ulasku Crne Gore u NATO.

Rukovoditeljka Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta slavistike RAN, Jelena Guskova, kazala je za Raša Tudej (Russia Today) da je glavni razlog zbog kojeg NATO zove Crnu Goru u svoje redove suprotstavljanje ruskom uticaju na Balkanu.

"Evropa i SAD su insistirale na tome da Crna Gora uđe u NATO samo da bi napakostile Rusiji, da bi joj pokazale da joj čak i najpredaniji prijatelji okreću leđa. Tako se i objašnjava antiruska retorika crnogorskog rukovodstva, koje je optužilo Moskvu za organizovanje puča protiv (Mila) Đukanovića", rekla je Guskova za RT, koji u tekstu o učlanjenju Crne Gore u NATO navodi da se kritičari u SAD pitaju koliko mala balkanska zemlja može doprinijeti Alijansi.

Televizija Carigrad, koja je često izvještavala o dešavanjima u Crnoj Gori pred parlamentarne izbore 16. oktobra, s posebno nakon njih kada je otvoren slučaj pokušaja terorističkog napada, prenijela je izjavu političkog analitičara Sergeja Miheeva da je Crna Gora učlanjenjem u NATO uvučena u potencijalni globalni sukob i tako postala potencijalna meta.

"Crna Gora se pridružila NATO-u, ali nije tako osigurala bezbjednost. Pridruženjem Alijansi, koja je potencijalni neprijatelj Rusije i svijeta, Crna Gora ulazi u geopolitički konflikt, čime postaje potencijalna meta za napad", kazao je za TV Carigrad Miheev, i dodao da će Crna Gora morati da dijeli odgovornost NATO-a ako izbije rat.

On smatra da zabrana ulaska za zvaničnike Crne Gore u Rusiju neće podrazumijevati sankcije za ruske turiste, jer, kako je kazao, važan dio crnogorskih budžetskih prihoda.

TV Carigrad, takođe, prenosi da ruski politički analitičari ocjenjuju da je ulaskom u NATO crnogorska vlast pokazala lojalnost Vašingtonu. "Ukrajina je primjer dokle zemlju može dovesti lojalnost prema SAD-u. Ne mislim da bi (Donald) Tramp aktivno da razvija odnose sa Crnom Gorom. NATO nema dovoljno novca da da istočnoj Evropi, a oni traže novac od Zapada", kazao je Vječeslav Matuzov.

Predsjednik Komiteta informaciione politke u Dumi Aleksej Puškov nazvao je članstvo Crne Gore u NATO "malim uspjehom u momentu neslaganja velikih razmjera". On je, kako prenosi TV Carigrad, naveo da Crna Gora postaje NATO članica u trenutku kada su očigledne tenzije između NATO-a i Bijele kuće.

Podsjetimo, crnogorski premijer Duško Marković, koji je predvodio delegaciju Crne Gore na prijemu u NATO, kazao je da je jučerašnji dan veliki dan za Crnu Goru.

"Danas slavimo činjenicu da se o nama više nikada neće odlučitvati iza naših leđa. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", kazao je, između ostalog, Marković.

Premijer je imao poruku i za građane Crne Gore. "Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo zemljom u kojoj će se bolje živjeti; u kojoj će biti još više demokratije, još više vladavine prava, više jednakih šansi za sve".

Crna Gora je tek treća od 29 članica, nakon Njemačke i Španije, koja je pristupila NATO-u samostalno, a ne u okviru grupe zemalja.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније