Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 06. 2017. 18:39 >> 19:30
8

PREDSTAVILI MANIFEST

SDP: Okupiti progresivne snage

Socijaldemokratska partija predstavila je danas Manifest za okupljanje progresivnih snaga, koji definiše ključne političke elemente oko kojih bi se napravio dogovor progresivnih snaga kako bi se na njima zasnivala politika nove Vlade, nakon promjene vlasti.

Na Izvještajnoj konferenciji na Cetinju, organizovanoj povodom Dana partije, SDP je razmatrao i aklamacijom usvojio Manifest.

"Uvjereni smo da su progresivne snage spremne da se okupe oko izrade Programa demokratskih reformi i obnove koji će pokrenuti mukotrpan proces zaustavljanja sistemske socio-ekonomske i političke krize u koju Crna Gora već godinama tone kao poslednji autokratski ostatak Berlinskog zida na evropskom kontinentu", kaže se u Manifestu.

U dokumentu se navodi da se progresivnim snagama smatraju "svi građani, politički subjekti i ostali segmenti civilnog društva, mediji, koji su spremni da od Ustavne datosti – nezavisne, građanske, socijalno pravične i evroatlantske Crne Gore, krenu na građenje širokog društvenog dogovora o dugoročnom programu demokratskih reformi i ekonomsko-socijalne obnove Crne Gore".

"Uvjereni smo da su progresivne snage spremne da se okupe oko izrade Programa demokratskih reformi i obnove, koji će pokrenuti mukotrpan proces zaustavljanja sistemske socio-ekonomske i političke krize u koju Crna Gora već godinama tone kao poslednji autokratski ostatak Berlinskog zida na evropskom kontinentu", kaže se u Manifestu.

SDP je, kako se dodaje, kao što je i najavila, po statusnom zaokruživanju nezavisne, građanske, evroatlantske i državotvorne agende, otkazala povjerenje 40. Vladi i planski otvorila novi demokratski prostor okupljanja progresivnih snaga Crne Gore oko programa demokratskih reformi i ekonomsko socijalne obnove Crne Gore.

"Pokazalo se da postupnost i saradnja sa evroatlantskim partnerima je bolan, ali jedino ostvarljiv put kretanja ka stabilnosti i procesu integracija kao demokratskom sidru. Program Reformi i Obnove oko kojih bi se okupile progresivne snage će obavezati više Skupštinskih saziva i Vlada a kao proizvod stručnog i političkog dogovora domaćeg i međunarodnog partnerskog znanja", navedeno je u Manifestu.

SDP ističe u Manifestu da bi temeljni dokument nove vlasti bio Plan razvoja Crne Gore kao ustavna obaveza koja nikad nije izvršena. Kako se navodi, Plan razvoja treba da obezbijedi društveni konsenzus kod utvrđivanja državnih interesa u razvoju i na njegovom koncipiranju bi bio angažovan sav raspoloživi domaći ekspertski potencijal i vanjski stručnjaci.

"Iako politički raznorodna u opoziciji postoji velika podudarnost koncepta očuvanja državnih resursa , razvojnih prioriteta i vladavine prava kao ključnog preduslova održivog razvoja", kaže se u Manifestu SDP-a.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније