Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 06. 2017. 13:40   >>  19:26 12

DARMANOVIĆ O NATO-u

Dva odsto za odbranu nije problem

Saradnja na Balkanu ne smije biti zamjena za proširenje Evropske unije (EU), kazao je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da Crna Gora nema problem sa izdvajanjem od dva odsto za odbranu.

“Već sada, još uvijek ne kao članica NATO, mi smo na 1,66 odsto. Imamo potpuno jasnu "mapu puta" kako da do 2024. godine stignemo do dva odsto i da u okviru toga izdvajamo 20 odsto za modernizaciju oružanih snaga”, rekao je Darmanović u intervjuu za Dojče vele.

Upitan kako njegovi njemački sagovornici gledaju na evidentne probleme kada je riječ o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, Darmanović je odgovori da oni prije svega misle da bi trebalo pospiješiti ekonomsku saradnju, što je prilično identično sa onim što i oni detektuju.

“Ta saradnja i nije baš da ne postoji, naprotiv, Naši međusobni odnosi su dobri i međusobna saradnja je dosta dobra i na ekonomskom planu”, naveo je Darmanović.

Međutim, prema njegovim riječima, smatra se da postoji prostor za mnogo bolju saradnju među državama i da bi trebalo naći modele kako to ostvariti.

“Ono što je za nas bitno jeste da, kakvi god modeli da postoje, oni ne bi trebalo da znače usporavanje politike proširenja i da nijesu zamjena za proširenje EU”, rekao je Darmanović.

"Granica sa Kosovom za nas nije problem"

Na pitanje koliko je problem granice između Kosova i Crne Gore jedna od prepreka kada je riječ o evrointegracijama, Darmanović je saopštio da Crna Gora to ne vidi kao prepreku.

“Za nas to nije problem. Mi smo svoj proces završili”, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jednostavno prihvatili to što su bile granice u bivšoj Jugoslaviji i međunarodna komisija je tu granicu potvrdila.

Darmanović je ukazao da je Crna Gora potpisala sporazum sa Kosovom u Beču, i crnogorski parlament je taj sporazum u dobroj vjeri ratifikovao.

Radi se, kako je ocijenio Darmanović, o problemu koji se više odnosi na političke borbe na Kosovu, u njihovom parlamentu, između Vlade i opozicije.

“Ali mi vjerujemo da će se doći do momenta kada će političke stranke na Kosovu naći dovoljnu većinu da ratifikuju taj međunarodni sporazum. Mi smo strpljivi, nemamo nikakav problem da sačekamo pravi trenutak”, saopštio je Darmanović.

I male zemlje mogu da doprinesu Alijansi

Na pitanje kako vidi ulogu Crne Gore u NATO, on je ukazao da će Crna Gora 5. juna, kada bude predal instrumente ratifikacije zemlji depozitaru – Sjedinjenim Američkim Državama u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, formalno postati 29. članica NATO.

“Mi smatramo da Crna Gora time dobija garancije svoje bezbjednosti, pa i na neki način ovjeru svoje odluke da obnovi svoju nezavisnost na referendumu 2006. godine”, naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jedna od više malih zemalja koja ulazi u članstvo Alijanse, ali i male zemlje mogu da ponešto doprinesu.

“Mi nemamo ogroman broj stanovnika, niti ogromnu vatrenu moć naših oružanih snaga, ali postoje razni načini”, ocijenio je Darmanović.



On je naveo da je Crna Gora bila veoma posvećen partner unutar antiterorističke koalicije u Avganistanu, i jedna je od više od 60 zemalja-članica anti-ISIS koalicije.

“Sa Crnom Gorom čitav jadranski, pa i mediteranski pojas od Portugalije do Turske postaje dio kišobrana NATO – karika koja je nedostajala bila je zapravo naša obala”, rekao je Darmanović,

On je naveo da je crnogorsko društvo multietničko koje je dokazalo da može da kao takvo vrlo uspješno funkcioniše.

“Siguran sam da ćemo unutar NATO pronaći određene niše kojima možemo da doprinesemo i u operativnom smislu, poručio je Darmanović.

Potrebni konkretne akcije i sa strane EU i sa naše

Na pitanje gdje, kada je riječ o članstvu u EU, vidite trenutno Crnu Goru, Darmanović je naveo da je Crna Gora dosta odmakla u odnosu na njene susjede u procesu evropskog proširenja, dodajući da je otvorila 26 poglavlja i privremeno zatvorili dva.

“Do kraja ovog mjeseca ćemo otvoriti još dva – dakle 28 od ukupno 33”, najavio je Darmanović.

Kako je kazao, Crnoj Gori je veoma važno da se održi taj princip vrednovanja svake zemlje prema učinku, odnosno da se održi "princip regate", i da sve komplementarne inicijative, poput "Berlinskog procesa" ili drugih koje mogu pospješiti proširenje, ne budu organizovane tako da zapravo da proširenje trpi na račun drugih inicijativa.

“Mi mislimo da je za Zapadni Balkan ključni momenat da vidi jasne ciljeve i jasne vizije proširenje odnosno članstva u EU. Mislim da je vrijeme za riječi prošlo, da su potrebni konkretni projekti, konkretne akcije i sa strane EU i sa naše”, saopštio je Darmanović.

Crna Gora, kako je naveo, mora da dostignemo standarde za članstvo u EU.

”A EU bi morala da pokaže da ne otvara prostor za treće akteri koji će ga vrlo spremno popuniti ukoliko ne bude evroatlantske vizije i perspektive”, dodao je Darmanović.

Upitan na koje to konkretno treće aktere misli, Darmanović je ocijenio da je Rusija jedan od najvidljivijih, bar što se tiče Crne Gore.

“Mi smo sa te strane imali velike opstrukcije na našem putu ka NATO, uključujući i pokušaj državnog prevrata. Sada se vidi da postoje i neke sankcije prema našim članovima parlamenta i članovima Vlade”, naveo je Darmanović.

Rusija je, kako je kazao, velika sila koja ima svoje interese i te interese pokušava da na Balkanu izrazi u preraspodjeli interesnih sfera.

“Ali i mi male zemlje sa Zapadnog Balkana takođe imamo svoje interese. U slučaju Crne Gore taj interes je bio da se pridružimo evroatlantskom klubu. Mi smo uspjeli da uradimo pola toga posla, nastavljamo sa drugom polovinom”, rekao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније