Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

02. 06. 2017. 09:23 >> 09:14

BRAJOVIĆ PORUČIO

Vlast nije država, ona samo upravlja njom

Samo demokratski uređena Crna Gora sa jakim i odgovornim državnim institucijama može biti istinski i punopravni član zajednice uređenih društava i država, saopštio je Đorđije Brajović iz Crnogosrske.

Okončanje NATO integracija je za Crnu Goru prava i jedinstvena prilika za podvlačenje crte i istinsko okretanje svih političkih snaga svojoj državi, smatra Brajović. Neminovnost promjena je očiglednija nego ikada ukoliko želimo izgrađivati bolje društvo i bolju državu.

“Uključivanjem u NATO, Crna Gora je jasno opredijelila svoj put i učvrstila temelje svoje nedavno obnovljene nezavisnosti. Na novom putu, Crna Gora mora iza sebe ostaviti sve svoje zablude i loše navike jer sa postojećim modelom partitokratskog razmišljanja samo može ostati u zapećku i karantinu razvijenih društava kojima želimo pripadati”, navodi se u saopštenju.

Za velike izazove koji su pred namam prema njegovim riječima, mora postojati svijest o izgradnji države na principima i pravilima demokratskog modela, kakav odavno postoji u društvima čiji sastavni dio želimo biti.

“Sa partijskom državom, sa otuđenim državnim institucijama, sa monopolima i korupcijom kao izgrađenim stilom života, nemamo kuda ići jer takvima nije mjesto u društvu demokratski uređenih država”, navodi se u saopštenju.

Za početak je najvažnije shvatiti da su država Crna Gora i svi njeni građani, iznad svih partija i njihovih  moćnika.

“ Kada to shvatimo, mora nam svima biti jasno da partitokratiju mora zamijeniti ozbiljna i promišljena politika i da demokratsko društveno uređenje nema alternativu. Da bismo dosegnuli tako velike ciljeve svi moramo da se mijenjamo i izađemo iz naslijeđenih modela ponašanja koja su svojstvena samo predpolitičkim društvima. Aktuelna vlast za početak mora shvatiti da oni nijesu država, nego da samo vode državu i da to više ne mogu raditi kao do sada, a opozicija mora biti svjesna da je borba za vlast mnogo ozbiljniji posao nego što su do sada pokazali”, navodi se u saopštenju.

Brajović poručuje da svi zajedno moramo shvatiti da se više nikada ne upoređujemo sa regionom jer upravo sada izlazimo iz tog regiona koji nije ništa drugo do sinonim zaostalog balkanskog društva.

“Kao mala država koja podstiče turistički razvoj, upoređujmo se sa jednom Istrom u Hrvatskoj ili sa Riminijem u Italiji pa će nam biti jasno koliko zaostajemo u svakom smislu i koliki put je pred nama da postanemo bolje uređeno i bogatije društvo”, zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније