Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

31. 05. 2017. 17:42 >> 17:15
2

KONATAR I RUDOVIĆ

Crnoj Gori neophodne promjene

Nezamislivo da se u atmosferi vanrednog stanja mogu održati slobodni i fer izbori , a ni u jednoj zemlji iz koje dolaze predstavnici misije OEBS/ODHIR, izbori kakvi su se desili u Crnoj Gori u oktobru, ne bi bili okarakterisani kao fer i slobodni, ocijenili su funkcioneri Ure, Miloš Konatar i Neđeljko Rudović.

 

Njih dvojica su, na sastanku s predstavnicima misije OEBS/ODHIR, ocijenili da su parlamentarni izbori bili demonstracija brutalnog političkog nasilja "protiv kojeg će se URA žestoko boriti i na šta neće prećutati".

Rudović je naglasio da u Crnoj Gori Slosvaka buduća vlast mora biti transparentna, kontrolisana i smjenjiva, da se u Crnoj Gori moraju desiti demokratske promjene i da će URA uložiti sve svoje napore kako bi i došlo do toga.

''Postoje i materijalni dokazi koji nedvosmisleno ukazuju na izborne malverzacije od strane DPS-a kao što su video snimci koji evidentiraju kupovinu glasova, zatim afera Snimak, koja je dobila i sudski epilog prema kojem su akteri afere, inače funkcioneri DPS-a, proglašeni krivim. U takvim uslovima ne može biti riječi o slobodnim i fer izborima i teško da možemo imati razumijevanje za finalni izvještaj OEBS-a o poslednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori'', istakao je  Rudović.

On je podsjetio i na izvještaj o izbornim neregularnostima koji je publikovala građanska opozicija i u kojem je, kako smatra, jasno naveden sav izborni inženjering Demokratske partije socijalista.

Konatar je naglasio  da je ''Državnoj izbornoj komisiji i svim ostalim regulatornim agencijama koje se bave kontrolom izbornog procesa potrebna potpuna profesionalizacija i nezavisnost kako bi stvorili pretpostavke za slobodne i fer izbore.''

Konatar je, kako je saopšteno, delegaciju OEBS/ODHIR uputio na aferu „Snimak“ i na to da je njen glavni akter, visoki funkcioner DPS-a, Zoran Jelić nedavno imenovan za člana Senata Državne revizorske institucije.

„Ovdje se dešavaju ozbiljne stvari kada govorimo o kršenju svih ljudskih i drugih prava kada se radi o izbornom procesu“ istakao je Konatar.

Predstavnici delegacije OEBS/ODHR koju je predvodio šef posmatračke misije, Roman Jakič istakli su “da su zadovoljni činjenicom što je Građanski pokret URA spreman na konstruktivan dijalog, da su u svojoj posmatračkoj misiji koristili iste metode kao u bilo kojoj drugoj zemlji i da je njihova uloga ograničavajuća u sprovođenju preporuka iz izvještaja.

"A preporuke iz njihovog izvještaja su da Crna Gora mora sprovesti potpunu profesionalizaciju Državne izborne komisije, povećati njenu transparentnost i poraditi na potpunom poštovanju izbornih sloboda, naglasili su iz delegacije OEBS/ODHIR", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније