Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

30. 05. 2017. 08:46   >>  08:30 39

VUKOVIĆ ZABRINUT

Rusija pokazala silu i strogoću prema CG

Nakon što je zadržan na aerodromu u Moskvi i deportovan za Crnu Goru, jer je persona non grata u Rusiji, poslanik Demokratske parije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kaže da to što mu se dogodilo u Moskvi, na takozvanoj ničijoj teritoriji u tranzitnoj zoni je bilo ne samo diplomatski neprimjereno, nego i neprihvatljivo, a iznad svega neljudski.

 

“Tih deset sati je bilo kompromitujuće za jednu veliku silu kakva je Rusija, koja je pokazala silu i strogoću, ne prema Mišku Vukoviću, niti oni znaju ko je Miško Vuković, nego prema jednoj državi i njenom narodu. To je poruka koju su poslali i to je ono što me, kao čovjeka veoma vrijeđa, a kao političara zabrinjava“, kazao je on za Dnevne novine.

Vuković je ponovio što je sve preživio tokom desetočasovnog boravka u prostoriji od 20 kvadrata u kojoj je bilo i drugih ljudi, porodica.

Ispričao je da mu nijesu dozvolili da dobije flašu vode, da mu nijesu pružili nikakvu informaciju zašto se našao izolovan, o čemu se radi…

„Odnos koji je ruska pogranična policija demonstrirala te noći bilo je krajnje uvredljiv, ali i opasan. Jer, oni su atakovali na moj integritet, prije svega, fizički. Neobjašnjivo su bili arogantni i drski, otvoreno pokazujući namjeru da potcijene, ljudski uvrijede, bez ikakvog objašnjenja otkud takav tretman. Ali, ovaj događaj pokazao je ono što sam ja i znao, Rusija ne vidi nikog i ništa bez svoj interes, a mala Crna Gora je taj interes na globalnoj sceni pobrkala i sada treba da snosi posljedice. I dok oni samo gledaju svoj interes, kod nas ima onih koji su se upregli da zaštite njihov interes. To je poražavajuće, to je nečuveno i sramno“, kazao je Vuković.

Vuković kaže da je ovaj slučaj bio tema Parlamentarne skupštine NATO-a u Gruziji, uz poruku da je i ovo jedan od pokazatelja zašto je Rusija na međunarodnoj sceni zavrijedila da je gledaju sa nepovjerenjem, zašto osuđuju njene postupke i preduzimaju mjere da se zaštite.

„Mene su zvale kolege iz čitavog svijeta. Za deset sati boravka na toj takozvanoj ničijoj teritoriji na aerodromu Domodedovo, dobio sam hiljade poziva iz čitavog svijeta, od SAD-a, do istočne hemisfere… Zvale su me kolege iz Gruzije sa Parlamentarne skupštine NATO-a, i rekli su mi da je razgovarano o tome kako su se Rusi ponašali prema predstavniku najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori… Pričalo se kako velika moćna Rusija ne radi na pacifikaciji odnosa, nego preko maltretiranja jednog državnog funkcionera pokušava da udari šamar maloj državi, njenom ponosnom narodu. O tome se pričalo i na drugim mjestima i skupovima. Taj potez svuda je naišao na osudu. Onaj koji to doživi mora da osjeća gorčinu“, kaže Vuković.

Među pozivima koje je Vuković dobio tokom boravka na aerodromu Domodedovo nije bilo nijedne od poslanika koji su se nalazili u Moskvi, da pregovaraju o kandidatu za predsjednika Crne Gore.

„Dok sam deset sati bio izolovan, bio izložen torturi, moje kolege koje imaju neke drugačije stavove od mene, u Moksvi su se baškarile i bavile se „svjetskim pitanjima“. Oni koji ne ulaze u crnogorski parlament idu otvorenih šaka i dlanova u Moskvu, u rusku Dumu, da tamo pregovaraju o unutrašnjim pitanjima naše zemlje i dogovaraju kandidata za predsjednika Crne Gore. To je sramotno da sramotnije ne može biti. To je bruka, to je nečasno”, poručuje na kraju razgovora Vuković.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније