Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2017. 15:22 >> 15:22
2

DŽONSON U POSJETI CG

Nastavak saradnje i u okviru NATO strukture

Sjedinjene države ostaju posvećene regionu Jugoistočne Evrope kazao je redsjednik Odbora za unutrašnju bezbjednost i predsjedavajući Podobora za Evropu u Senatu Sjedinjenih američkih država senator Ron Džonson i ponovio spremnost svoje države da i dalje bude podrška reformskim aktivnostima Crne Gore.

Senatora Džonsona primio je danas potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

Kako je saopšteno iz kabineta Pažina, tokom razgovora Džonson je posebno izrazio razumijevanje za bezbjednosne izazove sa kojima se Crna Gora suočavala u periodu do članstva u NATO, uzimajući u obzir različite forme pokušaja uticaja trećih strana i na političke prilike u SAD.

Džonson je kako se navodi podsjetio na privilegiju koju je imao da predsjedava Odborom za vanjske poslove Senata tokom usvajanja Rezolucije o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO. On je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem plana ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO.

"On je saopštio da Sjedinjene države ostaju posvećene regionu Jugoistočne Evrope i ponovio spremnost svoje države da i dalje bude podrška reformskim aktivnostima Crne Gore. Posebno je izrazio razumijevanje za bezbjednosne izazove sa kojima se Crna Gora suočavala u periodu do članstva u NATO, uzimajući u obzir različite forme pokušaja uticaja trećih strana i na političke prilike u SAD", navodi se u saopštenju.

Iskazujući punu zahvalnost za lične napore senatora tokom procesa ratifikacije Protokola, potpredsjednik Pažin je ukazao da Crna Gora članstvo u NATO vidi kao jasnu šansu zemlje da svoj razvojni put nastavi sa garantovanim stepenom stabilnosti.

"Potpredsjednik je saopštio da Crna Gora i nakon članstva u NATO čvrsto stoji na zemlji i da ne gaji iluziju da će izazovi, prevashodno bezbjednosnog karaktera prestati i u narednom periodu. On je sa sagovornikom podijelio ocjenu da intenzitet geopolitičkih intencija trećih država neće biti smanjen, već da je samo moguće da će promijeniti oblik. Potpredsjednik je ukazao na riješenost Crne Gore da, kao i do sada, samostalno opredijeljuje svoje pravce razvoja i ostane posvećena integraciji u klub razvijenih zapadnih zemalja, uz podršku SAD i drugih partnerskih država", saopšteno je iz kabineta potpredsjednika.

Sagovornici su se saglasili o važnosti postojanja stabilnog regiona Jugoistočne Evrope i posvećenosti svih država usvajanju jedinstvenih demokratskih vrijednosti.

 

Crna Gora se uspješno izborila sa negativnim vanjskim uticajima, ocijenio je Džonson tokom razgovora sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem. 

Džonson je, kako je saopšteno iz ministarstva, čestitao Boškoviću na ostvarenju primarnog spoljno-političkog cilja i naglasio da je Crna Gora u potpunosti zaslužila da postane 29. NATO članica.

"On je ukazao na spremnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za produbljivanjem bilateralne saradnje u narednom periodu. Džonson je istakao da se Crna Gora uspješno izborila sa negativnim vanjskim uticajima i izrazio sigurnost da će kao punopravna članica naša zemlja doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa i obezbjeđivanju regionalnog mira i stabilnosti", kaže se u saopštenju.

Kako navode iz ministarstva, Bošković je ukazao na činjenicu da je Crna Gora ostvarila neophodne reforme sistema odbrane i cjelokupnog društva, kao i da će i kao punopravna članica NATO, nastaviti da konstantno unaprjeđuje nacionalni bezbjednosni sistem, te doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

On je informisao sagovornika o obavezama koje će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore preduzeti nakon članstva u Alijansi i naglasio da će Crna Gora nastaviti da promoviše značaj NATO članstva za region Zapadnog Balkana.

Bošković se zahvalio sagovorniku na ukazanoj podršci i doprinosu u domenu promocije značaja članstva Crne Gore u NATO, kao i na konstantnoj pomoći koju SAD, kao glavni strateški partner, pružaju Crnoj Gori u domenu odbrane.

 

Na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa američkim senatorom Ronom Džonsonom zaključeno je da se okončanjem postupka prijema Crne Gore u NATO, šalje snažna poruka da politika otvorenih vrata i transatlantska saradnja ostaju visoko na agendi Alijanse, što je od važnosti u kontekstu sadašnje bezbjednosne situacije u Evropi, kao i posebno u regionu Zapadnog Balkana.

"Predsjednik Brajović je zahvalio na snažnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država članstvu Crne Gore u NATO, koje između ostalog daje snažan podsticaj reformskim procesima u okviru evropske integracije, u cilju usvajanja najviših demokratskih standarda i unaprijeđenja kvaliteta života građana naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine je posebno izrazio zahvalnost senatoru Džonsonu na ličnoj podršci i zalaganju u Senatu SAD za prijem Crne Gore u NATO.

"U kontekstu daljeg razvoja strateškog partnerstva između dvije države naglašena je potreba daljeg snaženja i obogaćivanja bilateralne saradnje, s akcentom na jačanju ekonomskih veza. Posebno je naglašena potreba unaprijeđenja dijaloga među zakonodavnim organima dvije države pri čemu su se sagovornici saglasili u ocjeni da predstavnici građana izabrani na demokratskim izborima treba da zastupaju i štite interese građana koji su im ukazali povjerenje u parlamentu koji predstavlja srce svakog demokratskog sistema", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније