Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

28. 05. 2017. 12:28 >> 12:09
31

BEŠIĆ OCIJENIO

Bečić se mora kandidovati

Crnu Goru na proljeće naredne godine očekuju predsjednički i lokalni izbori u velikom broju opština, a manje je vjerovatno da će biti održani vanredni parlamentarni, jer za to nema suštinskih razloga, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Beogradskog Univerziteta Miloš Bešić.


On je rekao da jedini razlog tome može biti da se opozicija nakon tih izbora vrati u Parlament.

"Ali to je moguće samo ukoliko nestanu razlozi bojkota, a ti razlozi se tiču samog kvaliteta demokratskog procesa. Drugim riječima, da bi došlo do nekog značajnog napretka ili promjena u izbornom procesu, to se može desiti samo ukoliko zapad izvrši pritisak na Demokratsku partiju socijalista (DPS)", rekao je Bešić agenciji Mina.

On je kazao da bojkot ugrožava političku stabilnost i da je interes svih da se opozicija nađe u Parlamentu, ali da je očito da će teško biti postignut kompromis. 

Bešić je ocijenio da je opozicija u bojkotu parlamenta ovoga puta istrajnija nego što je bila ranije.

Zapad će podržati vlast

"Nekoliko je puta bilo bojkota pa su se vraćali, sad su prilično konzistentni, ali to nije dobro ni za opoziciju ni za DPS, ni za ukupan društveno-politički sistem", ocijenio je Bešić.

On je kazao da su izbori najlogičnije rješenje, ali da oni, kao je rekao, moraju da otklone razloge i sumnje opozicije u izborni proces, a toga neće biti ukoliko zapad ne izvrši pritisak na DPS. 

"Ipak kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) pokazale koliko im je važno da Crna Gora bude članica NATO-a, ne očekujem tu vrstu pritiska. Jednostavno rečeno, DPS, kao vlast, jeste garancija prozapadnog kursa, iliti, zašto bi oni ugrožavali poziciju DPS-a koji je garant stabilnosti NATO Alijanse u Crnoj Gori", rekao je Bešić.

On ocijenio da će zapad podržati vlast, jer ona garantuju ostvarenje njihovih strateških interesa, a NATO je jedan od njih. Smatra da će pitanje NATO integrcija nastaviti da dijeli građane i političke partije na način koji je to činio do sada.

Komentarišući odnos snaga na opozicionoj sceni, Bešić je kazao da su Demokrate Crne Gore preuzela vodeću ulogu u tom bloku.

"Nema sumnje da se oni doživaljaju kao novi lideri opozicije, čak i ako uzmete dobar rezultat Demokratskog fronta (DF) na parlamentarnim izborima, koji je ostvaren vrlo snažnom kampanjom", ocijenio je Bešić.

Demokrate će, kako navodi, sada biti prvi "na udaru" DPS-a, iako je u kampanji to bio DF.

Bešić je ocijenio da će Demokratska Crna Gora biti na udaru i srpske opzcicije, prije svega DF-a, jer im uzimaju glasove, te da će predsjednički izbori biti prvi test i najveća šansa koju će imati Demokrate da zaokruže proces vlastitog etabliranja kao lidera opozicije.

Bečić ne može da izgubi

"Oni moraju da imaju predsjedničkog kandidata. Drugim riječima, njihov lider, Aleksa Bečić, jednostavno mora da se kandiduje za predsjednika. Ako ne izađe to je poltički amaterizam", navodi Bešić. 

On je rekao da je to zbog tog što bi Bečić na predsjedničkim izborima bio u realativno lagodnoj situaciju, budući da treba da dobije veči procenat podrške nego su Demokrate dobile na parlamentarnim izborima, a to je gotovo izvjesno, kako sada stvari stoje.

"Dobiće sigurno, više od 10 odsto kao predsjednički kandidat. Prema tome, on ne može da izgubi", tvrdi Bešić.

On smatra da na predsjedničke izbore DF, da bi održao svoju poziciju, mora da izađe. „Njihova ideja o jednom kandidatu je samo zahtjev da se nametne njihov kandidat kao zajednički, a da ukoliko toga nema, svaki drugi kandidat bude optužen za kolaboracionizam“. 

Bešić je ocijenio neozbiljnim mogućnost da Momir Bulativić bude kandidat na predsjedničkim izborima.

"Ti koji to govore ne poznaju ni elementarno situaciju u kojoj se Bulatović nalazi. Njegova kandidatura za predsjdenika je potuno besmislena", rekao je Bešić.

On poručuje da bi zajednilki kandidat opozcije bila logički odlična karta što se, kako navodi, pokazalo kod Miodrga Lekića. On je kazao da je svaka vrsta ujedinjavanja opozicije veća opasnost za DPS, a da bi to posebno bio zajednički predsjenički kandidat.


Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније