Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

28. 05. 2017. 07:36   >>  07:12 37

VUKOVIĆ OCIJENIO

Srpska kuća za širu saradnju

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković rekao je da ne vjeruje da oni koji ulažu u projekat Srpske kuće u Podgorici imaju namjeru da to bude zloupotrijebljeno za ispoljavanje destruktivnih, političkih i politikantskih projekata.

 

Za Srpsku kuću u Podgorici Vlada Srbije izdvojiće, kako je saopšteno, oko 3,4 miliona eura.

Objekat, u kome će biti institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet, biće u vlasništvu države Srbije, čija se Vlada odlučila da iz budžetske rezerve izdvoji novac nakon dogovora premijera Aleksandra Vučića i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

Vuković kaže da taj projekat vidi kao mogućnost proširivanja saradnje sa Srbijom.

"Nemam problem s tim. Ne vjerujem da bi iko dobronamjeran u Crnoj Gori trebalo u svemu tome da vidi ništa drugo, nego još jednu mogućnost za proširivanje saradnje u oblasti kulture i, šire gledano, između dvije države", kazao je Vuković za Pobjedu.

On navodi da već postoje slični oblici saradnje u Crnoj Gori kao otvorenoj i demokratskog državi.

"Postoji i Konfučijev institut gdje nam je na dohvat ruke informacija o kineskoj kulturi, njenoj prošlosti i stvarnosti. Zašto bi drugačije gledali na Srpsku kuću? Ne vidim da, osim susretanja i razmjene, to može biti otvoreno radi konfrontacije", rekao je Vuković.

On navodi da je uvjeren u dobre namjere i pored "sumnjivog kredibiliteta, i političkog i kulturnog, onog koji u ime jedne nacionalne grupe u Crnoj Gori razgovara sa legitimnim strukturama Srbije i koji ne priznaje nezavisnu Crnu Goru i njenu istoriju".

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović smatra da je dobro što će Srpska kuća u Podgorici biti u vlasništvu države Srbije.

"Podržavam. Oni treba da ih okupe i opreme. Dobro je što će to biti u vlasništvu Srbije. To samo pokazuje pamet i odgovornost ljudi iz Srbije koji daju novac. To treba da bude u vlasništvu Srbije, a ne da pošalju vreću novca pa da ovi naši raspolažu sa tim kako hoće", ocijenio je Radulović.

Na pitanje da li ima potrebe za Srpskom kućom, s obzirom da se za potrebe srpskog naroda već izdvajaju značajne sume novca kroz Srpski nacionalni savjet, on navodi da izgleda da ima.

"Očigledno da nije dovoljno za njihove aspiracije ni ono što dobijaju iz budžeta, ni ono što dobijaju raznim drugim kanalima. Ali, uredu je to. Nemam ništa protiv", rekao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније