Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

22. 05. 2017. 17:58 >> 17:31
1

ŠEHOVIĆ PORUČIO

Stabilan Balkan uslov stabilne Evrope

Evropska unija mora da shvati da bez politički stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope, poručio je crnogorski ministar obrazovanja Damir Šehović tokom panela "Jugoistočna Evropa - Pravljenje mostova između Istoka i Zapada" na osmom Sarajevo Bussines Forumu 2017. koji je jutros počeo u Sarajevu.

Šehović je kazao da je Zapadni Balkan bio, a nažalost i danas ostao, evropska periferija. 

Prema njegovim riječima, politički odnosi među državama su uvijek bili podložni manjim ili većim promjenama. 

"Zapadni Balkan, geografski rekli bismo da je naslonjen na razvijenu Evropu, politički da teži EU, ekonomski - Zapadni Balkan je zapravo oduvijek bio, a i danas je nažalost, evropska periferija", istakao je Šehović.

Obrazlažući zašto je to tako, crnogorski ministar je kazao da se ne treba vraćati u daleku istoriju sukoba na ovim prostorima.

Umjesto toga, prema Šehovićevim riječima, dovoljno je da se osvrnemo samo na posljednjih 25 godina tokom kojih je tranzicija kasnila za državama centralne-istočne Evrope punih deset godina, industrija je gotovo nestala, infrastruktura ako nije razrušena onda je definitivno zastarjela, prenijela je Anadilija.

"Ipak, država koja ima političku stabilnost, koja ne luta u odabiru spoljno-političkih prioriteta nego jasno definiše EU i NATO da nemaju alternativu, koja njeguje dobrosusjedske odnose, koja je u stanju da ekonomskim reformama povećava konkurentnost njene ekonomije ima šansu za značajan iskorak naprijed", istakao je Šehović.

Podsjetio je na primjer Crne Gore koja je danas država u kojoj je stabilan ekonomski ambijent, privredni rast konstantan, a poreski sistem konkurentan.

"Narednih dana ćemo i formalno postati članica NATO-a, otvorili smo 26 pregovaračkih poglavlja, imamo investitore iz 107 zemalja, sa Istoka i Zapada. Za dugoročno održiv privredni rast bilo koje države sa ovih prostora potreban je prosperitet čitavog regiona. Regionalna saradnja je naša zajednička opcija, obaveza", poručio je crnogorski ministar. 

Dodao je da EU mora da shvati da bez politički stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope i zbog toga treba veća prisutnost EU na ovim prostorima. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније