Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

21. 05. 2017. 08:51   >>  08:49 23

ZA 11 GODINA

Vujanović: Postignuti ciljevi spoljne politike

Crna Gora je, za 11 godina od obnove nezavisnosti, postigla strateške ciljeve u spoljnoj politici, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, naglašavajući da je neophodno da se dosegne ključni cilj – balansirani razvoj zemlje i gradnja države socijalne pravde.

Govoreći o podjelama u Crnoj Gori, on je naveo da one imaju istorijsko utemeljenje.

"Nesumnjivo sva je pitanja lakše rješavati, pa i identitetska, ako živite u društvu visokog standarda", rekao je Vujanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, suštinski, sve podjele u Crnoj Gori imaju istorijsko utemeljenje.

"A naša i prethodne generacije su se visoko specijalizirale u produbljivanju podjela – od podjela na bjelaše i zelenaše, partizane i četnike, ibeovce i titovce, pristalice samostalne i zajedničke države, na NATO i anti NATO blok".

"Da li je tome doprinio DPS? Mislim da apsolutno nije. DPS sam uvijek doživljavao kao građansku partiju u kojoj je važnije da ste građanin Crne Gore od nacionalne pripadnosti koju imate, da je važnije da se dogovorite sa onima koji drugačije misle nego im nametnete svoje stavove, da je važnije da prihvatite evropske i evroatlantske vrijednosti nego da robujete balkanskim predrasudama", dodao je Vujanović.

On smatra da je realnost mijenjala politiku DPS-a.

Govoreći o budužem razvoju odnosa zvanične Moskve i Podgorice i upitan šta bi Crna Gora mogla uraditi da se sadašnji odnosi uvedu u zonu saradnje, Vujanović je ocijenio da, vrednujući ovakvo iskustvo odnosa sa Rusijom, sve reakcije Moskve treba doživljavati sa punom državnom odgovornošću.

"Ubijeđen sam da smo mi to do sada i činili. Geopolitički okvir će se izvjesno mijenjati i Rusija će prihvatiti kao definitivnu činjenicu, kao neminovnost, naše članstvo u NATO-u i odnositi se prema nama kao i prema svim državama regiona koje su članice NATO-a sa kojima ima krajnje korektne odnose", kazao je crnogorski predsjednik.

Vujanović je poručio da treba biti strpljiv i iskazivati našu želju za unapređenjem sadašnjih odnosa.

On je rekao da je u oblasti ekonomije postignuto mnogo.

"Dekada od nezavisnosti je imala povećanje BDP za oko 70 odsto, prosječne penzije su povećane za oko 100 odsto, a plata za 70 odsto. Lideri smo u regionu po obimu investicija po glavi stanovnika. Imamo sjajan razvoj turizma u kome smo samo u prošloj godini dobili 20 novih hotela i po, fizičkim i finansijskim pokazateljima, najbolju turističku sezonu", kazao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније