Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

21. 05. 2017. 11:09 >> 11:08
11

LUKOVAC ZA RADIO CG

Ostali smo podijeljeno društvo

Ova generacija građana i rukovodilaca Crne Gore ostvarila je, mirnim i demokratskim putem, najveći istorijski zadatak - obnovila je državu, i to je najveće dostignuće, istakao je diplomata i koordinator Pokreta za nezavisnu i evropsku Crnu Goru, Branko Lukovac.

U intervjuu za Radio Crne Gore, Lukovac cijeni da su članstvo u NATO, uspješan tok pregovora sa Evropskom unijom, te njegovanje dobrosusjedskih odnosa, najvažnije tekovine ostvarene u 11 godina nezavisnosti.

"Da smo ostali u državnoj zajednici, ne bismo ovako uspješno napredovali prema integracionim okvirima. Mjereno rastom društvenog proizvoda i dohotkom po stanovniku, Crna Gora prednjači među državama koje teže da postanu članice Evropske unije", ocijenio je Lukovac.

Označavajući kao veliki rezultat činjenicu da smo uspjeli da očuvamo mir, stabilnost i multietnički sklad, Lukovac se osvrnuo i na ono u čemu, po njegovom mišljenju, nijesmo uspjeli.

"Nijesmo uspjeli da stvorimo demokratsko, građansko društvo, nijesmo postali pravednije društvo. Nema pomaka u premošćavanju podjela, iako smo tokom borbe za nezavisnost, građanima Crne Gore obećali da ćemo postati prostran i udoban dom za sve koji ovdje žive", istakao je Lukovac.

Po njegovom mišljenju, treba da se dese promjene u sistemu vrijednosti, kako bi znanje i sposobnosti, rad i rezultati, pravda i pravednost, moralnost i etika, humanizam, empatija i solidarnost, bili najvažnije vrijednosti i kriteriji, umjesto dominacije partijske pripadnosti, nepotizma, pohlepe, korupcije, kriminala.

"Građani s pravom očekuju snažnije korake u demokratizaciji društva, u izgradnji građanske namjesto partijske države, države socijalne pravde, u vladavini prava, u širenju prostora za slobodu i jednakost", smatra Lukovac.

Kao ekonomsko - socijalne neuralgične tačke, naš sagovornik je prepoznao: niz loših privatizacija, nezaposlenost, zapostavljenost sjevera države i, gotovo iskompromitovanu ideju Crne Gore - ekološke države.

U godini u kojoj obilježavamo 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca", prilika je da se svi okrenemo vrijednostima koje su nas učinile prepoznatim u širem regionu, da se osvijetle i još jače prihvate od svih crnogorskih građana, zaključio je koordinator bivšeg pokreta za nezavisnu i evropsku Crnu Goru, Branko Lukovac, u intervjuu za Radio Crne Gore.

 

Jadranka Prelević, Radio CG

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније