Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

18. 05. 2017. 19:08 >> 18:42
3

BRAJOVIĆ U VARŠAVI

"Potrebna ideja evropskog jedinstva"

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović je istakao da je danas, više nego ikada prije potrebna revitalizacija zajedničkih vrijednosti, solidarnosti i ideje evropskog jedinstva, pri čemu treba voditi računa o posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvima svake države pojedinačno.

Brajović učestvuje na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope u Varšavi.

Govoreći o bezbjednosti Zapadnog Balkana, kao regiona koji je čvrsto vezan za evropski bezbjednosni kompleks, ali i o novim bezbjednosnim izazovima i načinima na koje se zajedničkom saradnjom oni mogu prevazići, Brajović je istakao da je danas, više nego ikada prije potrebna revitalizacija zajedničkih vrijednosti, solidarnosti i ideje evropskog jedinstva, pri čemu treba voditi računa o posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvima svake države pojedinačno.

On je ukazao da je Crna Gora, imajući u vidu njen istorijski put, nažalost često na teži način, dolazila do spoznaje da samo čuvanjem vrijednosti, tradicije, okrenuta sebi, ali uz čvrstu saradnju sa susjedima i otvorenost prema novim idejama, može sačuvati građanski, multinacionalni i multikonfesionalni karakter zemlje, koji predstavlja njenu najveću vrijednost.

"Tu posebnost smo uspjeli da sačuvamo i tokom ratova uzrokovanih raspadom socijalističke Jugoslavije, kada smo bili sigurno utočište za ogroman broj izbjeglica iz našeg susjedstva", podsjetio je Brajović, govoreći u okviru teme "Sigurnosna situacija u regionu".

"Čvrsto smo uvjereni da je bezbjednosna arhitektura Zapadnog Balkana neraskidivo vezana za EU i NATO, i zato mi u Crnoj Gori evropsku i evroatlantsku integraciju doživljavamo kao najbolji reformski okvir za dostizanje standarda najrazvijenijih demokratija, koji će nam osigurati bezbjednost i omogućiti ekonomski razvoj, s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života naših građana", istakao je Brajović.

Ističe da parlamentarna saradnja u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, pored činjenice da trasira put za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, može poslužiti kao sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane.

"Zato je važna razmjena iskustava, jer ma koliko mi bili blizu ili daleko geografski, dio smo jednog kulturnog evropskog prostora koji dijeli isto nasljeđe i koji ima iste probleme. To je, na kraju, naša obaveza prema budućim generacijama kojima moramo ostaviti mirnu, stabilnu i ujedinjenu Evropu", zaključio je Brajović.

Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope u Varšavi prisustvuje više od 30 predsjednika i predstavnika parlamenata evropskih zemalja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније